Wagner-gruppen har ankommet Belarus

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. juli 2023 | 05:35

Ukrainas grensevakttjeneste har bekreftet at Wagner-leiesoldater nå har ankommet Belarus fra nabolandet Russland.

DPSU sier at de vurderer hvor mange «militante» som befinner seg i Belarus, som også deler grense med Ukraina, samt deres nøyaktige beliggenhet og mål.

En ubekreftet rapport sier at en kolonne på rundt 60 Wagner-kjøretøy rullet over grensen til Belarus tidlig lørdag, skriver BBC.

I juni utfordret Wagners mytteri president Vladimir Putins autoritet.

En avtale avsluttet 24-timers opprøret, der Wagner marsjerte mot Moskva.

I henhold til avtalen ble Wagners leiesoldater fortalt at de kunne slutte seg til enten den regulære russiske hæren eller dra til Belarus, en nær alliert av Russland. Wagner-lederen, Jevgenij Prigozjin, ble også tilbudt en flytting til Belarus, men hans nåværende oppholdssted er ukjent.

Wagner er et russisk privat militært selskap som består av leiesoldater – hvorav mange ble rekruttert fra russiske fengsler. De har utkjempet noen av de blodigste kampene siden Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor.

DPSU-talsmann Andrij Demtsjenko bekreftet Wagners tilstedeværelse i Belarus i en kort uttalelse lørdag.

Han sa at ukrainske grensevakter «fortsetter å overvåke situasjonen» over landets nordlige grense. Han ga ingen ytterligere detaljer.

Tidligere på dagen meldte en Telegram-kanal tilknyttet en fremtredende opposisjonsblogger fra Belarus at en stor Wagner-konvoi kom inn i landet fra Russland.

Belaruski Hajun-kanalen sa at kjøretøyene – inkludert pickuper, lastebiler og busser – ble ledsaget av trafikkpoliti da de dro til byen Osipovichy, omtrent 85km sørøst for hovedstaden Minsk.

Fredag sa Belarus’ forsvarsdepartement at Wagner-soldatene nå fungerer som militære instruktører for landets territorielle forsvarsstyrker. De sa at krigerne trente deres styrker nær Osipovichy.

Tidligere denne uken avslørte president Putin at Prigozjin hadde avslått et tilbud om at hans styrker skulle slutte seg til den russiske hæren som en regulær enhet.

Han fortalte den russiske avisen Kommersant at mange gruppekommandanter hadde støttet planen, som skal ledes av kommandør ved navn Seda, under samtaler i Moskva 29. juni.

– Ingenting ville blitt endret for dem. De ville bli ledet av den samme kommandøren som de har hatt hele tiden, sier den russiske presidenten.

Men han sa at Prigozjins svar var «gutta [Wagner-troppene] er ikke enige i denne avgjørelsen».

Putin sa også at Wagner «ikke eksisterer» i henhold til russisk lov, fordi leiesoldatgrupper ikke er offisielt anerkjent. Men det «vanskelige spørsmålet» bør diskuteres i parlamentet, la presidenten til.

mest lest