Dette er en kommentar.
Torsdag kveld var NRK Debatten, selve flaggskipet i de politiske programmene, i sin helhet viet Industri- og næringspartiet (INP). Konklusjonen min i kortform er at partileder Owe Ingemann Waltherzøe ikke gjorde en særlig imponerende figur. Skal INP lykkes mot 2025 må han trene seg opp, og lære motargumentene å kjenne.
INP er utvilsomt et protestparti. Etablert så sent som i 2020 har de slått seg opp gjennom Facebook med en ganske ukjent partileder. 12.000 betalende medlemmer på så kort tid er intet mindre enn imponerende.
Før valget fikk de etter min mening både ganske mye og temmelig vennligsinnet dekning i det etablerte mediene. Det virker som mediene forstår at INP har truffet en nerve og at hvis de latteriggjør dem, vil det kunne gå utover medienes egen oppslutning. De har rett og slett ikke turt å kjøre drittpakker og fremstille INP som noen klimafornektende idioter uten kunnskap og utdannelse.
Med et resultat på 3.0 prosent og vektet til 3,8 prosent på landsbasis hvis vi tar høyde for de kommunene INP ikke stilte liste i, har de gjort seg bemerket. Over 240 representanter har de fått inn i kommunestyrer, og i 18 kommuner fikk INP over 10 prosents oppslutning.
Dermed var det duket for en hel sending på NRK Debatten viet Industri- og næringspartiet.
Fredrik Solvang var etter min mening ikke så skarp og nedsablende som han kan være. At INP har i partiprogrammet at de vil ha gratis offentlig transport uten at Waltherzøe kunne svare på hvor mye det ville koste, kunne Solvang vridd inn enda klarere. Det var også andre punkter der han slet med og endog motsa eget partiprogram, som om asylpolitikken der det står at folk bare skal få opphold i maks 10 år før opphold skulle vurderes. Waltherzøe sa, da han ble presset av Solvang, de ikke ville sende uten noen. Idag får man permanent opphold innen den tid
INP lover også å bruke penger på svært mye, men klarte ikke å si hvor pengene skulle hentes fra annet enn at formueskatten skulle bort. Å love alt mulig, uten å ha en plan for inntjening er ikke videre seriøst.
Det hele fremsto temmelig amatørmessig som om det var en mann hentet inn fra gata som sto der som partileder. Jeg synes Solvang tok ham for seg langt penere enn han kunne gjort. INP kan ikke klage på denne behandlingen fra NRK.
Klima
I debatten med den usympatiske Espen Barth Eide misset Waltherzøe flere muligheter. For det første mannet han seg ikke opp til å forsvare at INP i sitt partiprogram skriver at de ikke mener menneskenes utslipp av CO2 er den eneste årsaken til klimaendringene. Han snakket heller om at vi skulle kutte utslippene andre steder enn i Norge. Det er den samme «feige» posisjonen som FrP tar.
MDG-nestleder Liland i studio var først ute med en gal påstand. Hun sa at «klimavitenskapen er helt tydelig på at vi er nødt til å bremse klimaendringene gjennom klimapolitikk». Når slikt blir sagt, burde det være enkelt å kontre med at dette sier ikke vitenskapen i det hele tatt. For klimahandlingen er opp til politikere uansett, vitenskapen kan i beste fall komme med hypoteser om hva som skjer med temperaturen ved ulike nivåer av CO2. Men om vi skal motvirke temperaturøkningen eller tilpasse oss, eller en kombinasjon av det, er ikke noe klimavitenskapsfolk har noe særlig spesiell kompetanse på. Det er et politisk spørsmål.
Det er vanlig for klimaaktivistene å skyve naturvitenskapen foran seg, og dette er noe som INP og andre som forsøker å holde hodet kaldt må identifisere og arrestere når det blir påstatt.
Barth Eide ga ham egentlig en lissepasning da han med arroganse sa om INPs klimapolitikk: «Jeg forstår det slik at de sier at her er det litt ulike teorier. Noen tror de er menneskeskapte og noen tror det er solen, og noen tror det er naturlige sykluser i jorda. Og det er jo også forsåvidt riktig at noen tror jorda er flat, men det blir ikke riktig av den grunn.» Og så kom det fra Barth Eide: «Her er det absolutt sikker vitenskap på at klimaendringene er menneskeskapte.»
Klimaministeren kom altså med en påstand om at alle endringene i klimaet skyldes menneskelig aktivitet, noe som er fullstendig absurd og noe ingen seriøs klimaviter noensinne ville skrive under på. Jeg vet ikke om noen som ikke mener at også andre faktorer spiller inn, som endringer i nettopp solen, eller i havstrømmer, i skydekket og andre dynamiske endringer i atmosfæren.
Det er bred enighet om at i tiden fra 1930 frem mot 1970-tallet så var det lange perioder med fallende temperaturer, det samme var det under den lille istid fra 1600-tallet og inn på 1800-tallet. I middeladeren igjen var det varmere. Og ingen påstår at disse endringene skyldtes menneskeskapte forhold.
Men Waltherzøe arresterte ikke Barth Eide på dette. Og i kampens hete kan det være vanskelig å få in punchene, men om noe trenger Waltherzøe å studere seg selv i denne debatten og så gå seriøst inn for å forberede seg bedre til neste gang. For det trengs.
Se også kommentaren min på TikTok. Artikkelen fortsetter.
@inyheter.no Helge Lurås kommenterer klimaminister Espen Barth Eide. #Politikk #Nyheter #iNyheter #HelgeLurås #Klima #klimaendringer #Arbeiderpartiet ♬ original sound – iNyheter
Jeg har hatt Waltherzøe i podkaststudio i flere timer og jeg liker ham godt som menneske og person. Han er en trivelig kar. Og jeg ønsker også INP alt godt og anbefalte folk før valget å stemme på dem. Norsk politikk kan ha godt av et slikt parti med en solid oppslutning og en plass på Stortinget.
Men nettopp for å oppnå det, må de nå gjøre en betydelig jobb med å realitetsorientere partiprogrammet og sørge for at sentrale medlemmer klarer å forsvare det uten å stotre og se fortapte ut og ende opp med å ta avstand fra eget program på direkten.
Owe Ingemann Waltherzøe skal være glad for at Fredrik Solvang ikke var i dårlig humør på torsdag. Neste gang er det ikke sikkert han og INP er like heldig.
Nå må det jobbes, læres og drilles.
Vi ønsker lykke til og det beste.
Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal