Dette er en kommentar.
Først var det Anniken Huitfeldt, idag var det Erna Solberg. De har refset sine ektemenn offentlig.
To voksne menn er nå eksponert som bedragere overfor sine egne koner. Nei, det dreier seg ikke om seksuelt utroskop. De har gått bak ryggen på sin regjeringskoner og handlet aksjer som gjorde dem inhabile.
Offentligheten har vel alltid hatt inntrykk av at Sindre Finnes var en tusseladd som dasset bak sin omfangsrike kone. Vi har lurt på dette ekteskapet. Men det gjør man vel alltid når de i et forhold er slik at det er kvinnen som har posisjon og formell makt, mens mannen er mindre profilert. Det strider mot stereotypen og forventninger om at mannen skal være den mektige.
Erna Solberg sier at Sindre har ført henne bak lyset, og forteller i detalj at han løy til henne både mens hun var statsminister og nå i ettertid etter at pressen begynte å grave. Vi blir gitt så mange detaljer at vi vrir oss i stolen av ubehaget i ekteskapet vi kan identifisere oss med.
Men det interessante er også hvordan disse to kvinnene med den største selvfølgelighet velger å komme med alle beskrivelser fra hvordan de har konfrontert sine ektemenn, og i den åpenbare hensikt i å legge alle kortene på bordet slik at de kan overleve politisk selv. Solberg var uten blygsel ute med sine ambisjoner om å bli statsminister igjen i 2025.
Det er åpenbart ikke bare bare å være ektemannen til slike politiske maktkvinner. Spørsmålet er hvordan det ville sett ut og blitt fortolket om det var en kone som hadde lurt sin statsrådsmann. Kunne en mannlig statsråd kastet sin kone under bussen så fullstendig i all offentlighet eller ville det vært karakterdrepende også for politisk overlevelse? Ville han i det minste ikke måttet kommet med noen formildende ord?
Her er en TikTok-kommentar om det samme. Artikkelen fortsetter.
@inyheter.no Jern-Erna kaster Sindre under bussen. #Politikk #iNyheter #Nyheter #ErnaSolberg #HelgeLurås #Høyre ♬ original sound – iNyheter
Jeg tror det vile vært nødvendig. Kulturen vår har ikke helt forlatt forventingen om at mannen skal være en selvoppofrende ridder til hest for sin hjelpeløse kvinne.
Et eksempel her er vel hvordan Tor Mikkel Wara offentlig sto ved sin temmelig åpenbart løgnaktige og forstyrrede samboer Laila Bertheussen mens etterforskning og rettssak pågikk. Slik sett var han galant inntil det ubegripelige.
Muligens er det også hypotetisk. Aksjehandling er og blir en geskjeft mest forbeholdt menn.
Det disse sakene i det minste viser oss, at jakten på makt ikke bare en mannlig greie. Norge har fostret kvinner med det samme begjær som menn. Takk til Erna Solberg og Anniken Huitfeldt for denne opplysningen.
Våre ekteskaplige og emosjonelle kondolanser går til «konebedragerne» og aksjesnikene Ola Flem og Sindre Finnes. (Ironivarsel)
Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal