Putin: Russland trenger ikke utenlandske leiesoldater

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. september 2023 | 07:26

Så mange som 300 000 frivillige har signert kontrakter med den russiske hæren siden begynnelsen av dette året, så Russland trenger ikke å rekruttere utenlandske leiesoldater.

Det sa Russlands president Vladimir Putin fredag under sitt møte med den Belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko, ifølge Tass.

Putin ba myndighetene i Ukraina «slutte å danse etter andres toner».

Nedenfor er Putins kommentarer som det russiske nyhetsbyrået har listet opp:

Om samtaler med Ukraina

«Moskva har aldri nektet å ha samtaler med Kiev. Men fra den andre siden hører vi ingenting.»

«Tangoen er en fin dans, selvfølgelig», sa Putin, og kommenterte USAs utenriksminister Antony Blinkens ord om at Russland og Ukraina endelig vil danse sin tango.

«Men jeg tror det er viktig at Ukraina ikke glemmer hvordan man danser ‘gopak’ [tradisjonell ukrainsk folkedans]. Det er det som er viktig. Ellers vil de alltid måtte danse etter andres melodier.»

Om frivillige

«Rundt 300 000 russere har signert frivillige tjenestekontrakter med den russiske hæren fra og med fredag. Disse menneskene «er klare til å ofre livene sine i hjemlandets interesse og beskytte Russlands interesser. Og først og fremst blir våre menn, som signerer disse kontraktene, ledet av de høyeste patriotiske følelser. Dette alene er verdig respekt.»

«Påstander om at Russland har bedt Nord-Korea om frivillige til å delta i den spesielle militæroperasjonen er fullstendig tull. Russland har ikke noe slikt behov for å ty til å outsource.»

Om klasevåpen

«Klaseammunisjon brukes av ukrainsk side på bredest mulig måte».

«Det er ett land som synes det er eksepsjonelt – USA. Selv det de anser for å være en forbrytelse, tar det friheten til å gjøre seg selv. Faktisk bruker USA klasevåpen i denne saken, med ukrainernes hender.»

Om USAs rolle

«USA søker å løse alle problemer fra en maktposisjon, det være seg gjennom bruk av økonomiske sanksjoner, eller økonomiske restriksjoner, eller truer med å bruke militær makt eller tvingende bruk av makt. De prøver å lære noen andre, mens de selv er uvitende, og de er uvillige til å lære.»

Om samarbeid med Nord-Korea

«Nord-Korea er vår nabo. På en eller annen måte må vi etablere gode naboforhold. Ja, det er visse særegenheter knyttet til den koreanske halvøya, som diskuteres åpent. Moskva bryter aldri noe, og i dette tilfellet vil vi ikke krenke noe.» «Men selvfølgelig vil vi se etter muligheter for å utvikle forholdet mellom Russland og Nord-Korea».

mest lest