Inflasjon er den største globale bekymringen

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 16. oktober 2022 | 12:29

For sjette måned på rad er det inflasjon som er folks største bekymring, melder analysebyrået Ipsos.

What Worries the World-undersøkelsen er en månedlig undersøkelse som analyserer hva befolkningen i 29 ulike land mener er de viktigste sosiale og politiske utfordringene. Undersøkelsen har samlet data i hele ti år for å sammenligne resultatene i historisk kontekst.

Siste utgaves konklusjon er tydelig. Fordelt på undersøkelsens nesten 20 000 respondenter, er det stigende priser som er folkets største bekymring. Bekymringsnivået har nå steget 14 måneder på rad med en jevn økning siden midten av 2021, skriver Teodros Gebrekal ved Ipsos’ Public Affairs UK.

Les også: Så mange nordmenn har fått svekket livskvaliteten etter kostnadsøkning

Tallet over mennesker globalt som mener inflasjon er en av de største bekymringene for deres land har doblet seg siden begynnelsen av 2022 og er nå på hele 40 %. 12 land mener inflasjon er deres største utfordring, med Storbritannia og Tyskland som de landene med mest vekst.

At hele fire av ti mener inflasjon er blant deres største utfordringer, er bemerkelsesverdig, og slår andre saker som blant annet fattigdom og sosial ulikhet (31 %), finansiell eller politisk korrupsjon (26 %), arbeidsledighet (26 %) og kriminalitet og vold (26 %), som sammen utgjør de fem største globale bekymringene.

Artikkelen fortsetter.

Klima og miljø er rangert til syvende plass på listen, med bare 18 % som har det som som bekymring for sitt land. Her er det Frankrike som troner listen, med over en tredjedel (34 %) som velger det som et problem.

Hele to av tre mennesker globalt (64 %) mener deres land generelt er på vei feil retning.

Samtidig som bekymringen for inflasjon øker har den amerikanske prisveksten steget med 8,2 % fra september 2021 til 2022, og har ikke vært høyere på 40 år. Matvareprisene det seneste året er opp 11,2 %. Dette er noe høyere, men lignende den økningen vi har sett på matvarer i Norge.

Vekst i inflasjon vil føre til flere renteøkninger ettersom sentralbankene ønsker å dempe forbruk og investeringer i næringslivet. Dette vil bety mindre verdiskapning og mer arbeidsledighet, samt at hver krone devalueres og at kjøpekraft reduseres.

Økt misnøye med Støre: – Det er forståelig

mest lest