Minst to svensker drept i Brussel: Mistenker terror

Avatar photo
Publisert 16. oktober 2023 | 21:59

Saken oppdateres.

Belgisk politi bekrefter at to svensker er drept i den belgiske hovedstaden. En tredje svenske er hardt skadet. Den mistenkte mannen skal ha flyktet på scooter.

Motivet for drapene er mistenkt å være terror. Nå hever landet terrornivået til fire, som er det høyeste nivået i Belgia.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Brussel igjen har blitt rammet av et islamistisk terrorangrep, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Et stort antall bilder og videoer spres nå i sosiale medier. Disse har skapt usikkerhet rundt hvor mange ofre som foreløpig er drept og skadet i forbindelse med hendelsen i Brussel. Foreløpig er kun to dødsfall bekreftet. Situasjonen er pågående.

Skytingen skjer like før EM-kvalikkampen i Brussel. Ifølge Het Laatste Nieuws (HLN) skal de omkomne være svenske fotballsupportere og lokale medier skriver at de skal ha hatt på seg landslagstrøyer.

Gjerningsmannen skal ha ropt «Allahu Akbar» da han hoppet av scooteren sin og begynte å skyte rundt seg med et maskingevær av typen AK-47 eller lignende.

Belgias statsminister
Den belgiske statsministeren Alexander De Croo bekrefter på en pressekonferanse tirsdag morgen at to svenske supportere er drept og én er alvorlig skadet. Gjerningspersonen er ikke pågrepet.

Ifølge Sudinfo skal den angivelige gjerningsmannen i en video på Facebook ha sverget troskap til IS og skryte av at han har drept vantro.

De to svenskene skal ha vært i en drosje da gjerningsmannen gikk av mopeden og åpnet ild. Det skriver Aftonbladet, og siterer avisen HLN.

En video fra stedet viser en gjerningsperson med det som ser ut til å være et våpen ta seg inn i et bygg og gå mot en person, før lyden av høye smell høres.

Se videoen her:

https://twitter.com/AshleaSimonBF/status/1713997854056821219

Det skal være et stort antall helsepersonell og væpnet politi på stedet. En krisestab er opprettet i Brussel fordi det kan dreie seg om terror.

Sikkerheten rundt fotballarrangementet er nå skjerpet.

I kampen mellom Sverige og Belgia stod det 1–1 til pause. Nå er det klart at kampen ikke blir ferdigspilt. På tribunen er svenske supportere avbildet i det de tar av seg nasjonaldraktene sine. De skifter til nøytrale klær av sikkerhetsmessige hensyn.

Det svenske fotballforbundet vil ikke at svenskene drar ut på byen etter kampen, sier sikkerhetssjefen.

Belgiske myndigheter uttaler at motivet for drapene var svenskenes nasjonalisme.

Hans Brun, forsker ved King’s College i London, mener risikoen for terror har vært forhøyet i Belgia i en tid.

– Det er ikke helt umulig at dette har å gjøre med koranbrenningen i Sverige, sier han til Aftonbladet.

I sosiale medier spres det videoer som skal vise to personer som er skadet. Legitimiteten av disse videoene er ikke bekreftet enda. En av videoene skal vise to mennesker ligge døde eller hardt skadet i en bil.

https://twitter.com/djemilaben/status/1714003037788778992

Et bilde er delt på sosiale medier av den antatte gjerningsmannen.

Dette bildet stammer fra en video som mannen selv lastet opp på Facebook.

https://twitter.com/AshleaSimonBF/status/1714002281400500520

«Vi lever for vår religion, vi dør for vår religion, takk Gud,» sier mannen i videoen. «Takk Gud, din bror Abdesalam har tatt hevn på vegne av muslimene, jeg drepte tre svensker akkurat nå,» sier han videre.

Flere personer har trykt liker og «hjerte» på denne videoen.

Det er også delt bilder av døde ofre som ligger på bakken i sosiale medier. Disse bildene blir forsøkt slettet fra X/Twitter fortløpende. Det er heller ikke bekreftet at disse viser terrorangrepet i Brussel.

mest lest