Finland stenger flere grenseoverganger

Avatar photo
Publisert 16. november 2023 | 13:09

Nå stenger Finland flere grenseoverganger til Russland for å begrense antall asylsøkere som tar seg til landet. Det opplyser statsminister Petteri Orpo torsdag.

Det er de fire grenseovergangene Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra og Niirala som nå skal stenges, ifølge innenriksministeren i landet.

Den siste tiden har Finland opplevd en svært stor pågang av asylsøkere som har forsøkt å krysse grensen. Disse asylsøkerne skal nå sluses gjennom to grenseoverganger.

Ifølge innenriksministeren har russiske grensekontrollører sendt papirløse migranter over den finske grensa med vitende vilje.

Grensemydnighetene understreker at det skal dreie seg om både menn og kvinner fra land i Afrika og Midtøsten.

– Jeg forstår at dette kommer til å gjøre livet vanskeligere for folk som krysser grensen på lovlig vis, sier Orpo.

Myndighetene i Finland har hevdet at russiske grensemyndigheter har begynt å slippe folk over til den finske grensen som ikke har nødvendige dokumenter.

– Det er helt tydelig at disse menneskene har fått hjelp til å ta seg til grensen. Russiske grensevakter har også eskortert og transportert folk til grensen, sa Orpo tirsdag.

Mener Russland tar hevn

Den finske presidenten Sauli Niinistö sa onsdag at økningen i grenseoverganger er en «hevn» fra Russisk side, melder The Guardian. Bakgrunnen for dette skal være en avtale mellom Finland og USA.

– Vi vil gjøre slutt på restriksjonene dersom den ulovlige innvandringen stanser, sier innenriksminister Mari Rantanen.

Finske og russiske myndigheter har i åresvis samarbeidet på hver sin side for å stoppe folk uten visa eller pass fra å forsøke å ta seg inn i nabolandet.

Russland har svart på grensesteningen med at de ikke er pliktig til å hjelpe Finland med å «filtrere migranter». Det har talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sagt onsdag.

– Vi er dypt misfornøyd med at finske myndigheter har valgt å bevege seg vekk fra det som har vært et godt forhold, sa talsperson for Kreml, Dmitrij Peskov onsdag, ifølge Moscow Times.

mest lest