Greta Thunberg er «ferdig» som klimaforbilde etter antisemittisme, mener tyske aviser

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. november 2023 | 10:48

Greta Thunbergs uttalelser konflikten mellom Hamas og Israel har utløst en kritikkstorm i Tyskland. Nå vil formannen for det jødiske sentralrådet at den tyske avdelingen av «Fridays for Future» skal endre navn på grunn av assosiasjonen med den svenske aktivisten.

Klimabevegelsen og landets miljøparti har tatt avstand fra Thunberg, skriver Dagens Nyheter.

«Persona non Greta» og «Myten Greta Thunberg er over».

Dette er blant overskriftene i tyske medier de siste dagene.

Thunberg har lagt ut poster på X (tidligere Twitter) som oppfattes som ensidig støtte til Hamas’ versjon av det som skjer.

Josef Schuster, som er formann i det jødiske sentralrådet i Tyskland, oppfordrer den tyske avdelingen av «Fridays for future» til å endre navn – for å ta avstand fra den svenske aktivisten.

– Det er nødvendig at Fridays for Future Tyskland veldig raskt vurderer om de virkelig ønsker å seile under samme flagg som Greta Thunberg, sier han i et intervju med avisen Die Welt.

Knappe to uker etter Hamas-angrepet på Israel, da det israelske militæret begynte å bombe Gaza, la Greta Thunberg ut et bilde på X, hvor hun ba om solidaritet med Palestina og Gaza. Innlegget ble kritisert for å være ensidig, da aktivisten ikke nevnte ofrene for Hamas-angrep mot Israel.

I helgen dukket Greta Thunberg (20) opp på en klimademonstrasjon med rundt 85.000 deltakere i Amsterdam. Den svenske aktivisten gikk inn på scenen iført et arabisk sjal (keffieh) og sang «Ingen klimarettferdighet på okkupert land».

Hun introduserte også den palestinske aktivisten Sara Rachdan. Rachdan er kjent for å «støtte terrorisme», «trivialisere Holocaust» og «hylle terrorister», skriver den tyske avisa Bild.

Blant annet i dette klippet viser Rachdan støtte til Hamas.

Ricarda Lang (29), som er formann i det tyske miljøpartiet De Grønne, er enig i kritikken mot det svenske klimaikonet.

– Greta Thunberg misbruker klimabevegelsen til å ta et standpunkt for den ene siden av Israel-Palestina-konflikten, sa hun nylig i Berlin.

Lang mente videre Thunbergs uttalelser var «deprimerende» og «uanstendig», skriver Bild.

Avisen skriver også at Thunbergs uttaleser var «antisemittiske».

Selv Fridays for Future i Tyskland har tatt avstand fra klimaaktivisten. Organisasjonen skriver på X at Greta Thunbergs posisjoner sårer mange mennesker.

«Hun representerer ikke Fridays for Future Tyskland – vi er uavhengige», skriver organisasjonen.

Greta Thunberg ble kjent i en alder av 15 år da hun ble fremmet etter en sitteaksjon utenfor riksdagen i Stockholm. Hun ble senere forbilde for blant annet «skolestreiker» for klimaet.

Thunberg skal ha diagnosen autisme.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Det krakelerer for Vesten nå (+)

mest lest