«Hoder har eksplodert denne uken», sa CNBCs journalist da han spurte presidentkandidat Nikki Haley om å utdype rundt et kontroversielt løfte hun annonserte under en utspørring på Fox News nylig.
Det første den republikanske presidentkandidaten Nikki Haley vil gjøre dersom hun vinner valget, er nemlig å tvinge sosiale medier til å offentliggjøre algoritmene sine, og påby at alle brukere på sosiale medier må være verifiserte med ekte navn.
Dette vil hun gjøre fordi hun mener falsk informasjon på sosiale medier er en nasjonal sikkerhetstrussel. Haley hevder at Russland, Iran og Nord-Korea bidrar til å løfte frem denne falske informasjonen.
– Folk må stå inne for det de sier på nett, forteller Haley, og fortsetter:
– Forslaget mitt vil eliminere de russiske, iranske og nord-koreanske robottene som i dag sprer falsk informasjon.
Hun tror og at ordskiftet på nett vil bli mer sivilisert og anstendig dersom folk må bruke sitt ekte navn.
– Hvis man vet at familiemedlemmer, pastor og venner leser alt man skriver, så vil man kanskje tenke seg litt om før man deler ting, sier Haley.
Hensikten med å tvinge sosiale medier til å offentliggjøre algoritmene sine, skal være at hun ønsker innsyn i hva slags innhold som blir løftet opp og spredt, og hva slags innhold som blir nedprioritert.
Til CNBC sier Haley at FN og amerikansk etterretning er godt kjent med at Kina, Russland, Iran og Nord-Korea driver med spredning av misinformasjon.
– Dette er den billigste måten å drive krigføring på, sier Haley til kanalen.
Presidentkandidaten legger til at hun ikke har noe imot at amerikanske brukere kan forbli anonyme, men at hun ikke ønsker anonyme brukere fra land som Kina, Russland og Iran.
Omtales som esktremt og latterlig
Haleys uttalelser har blitt møtt med mye kritikk fra alle kanter. Politiske kommentatorer både på høyresiden og venstresiden omtaler forslaget som latterlig og ekstremt.
– Er dette virkelig de to første tingene hun vil gjøre som president? spør Ana Kasparian i den venstreorienterte mediekanalen The Young Turks, og fortsetter:
– For mange kan anonymitet være avgjørende for om de vil si hva de mener. Det er mange som er redd for å ytre seg under ekte navn på nettet, fordi de frykter konsekvenser, blant annet fra arbeidsgiver, dersom de skulle se ytringene deres.
Tucker Carlson har også reagert på presidentkandidatens løfter.
– Det er komisk at dette kommer fra Nikki Haley, som ikke en gang bruker sitt ekte navn i virkeligheten, påpeker Carlson.
Presidentkandidates fulle navn er nemlig Nimrata Nikki Randhawa Haley. Lenge har det blitt spekulert i om hun har valgt å bruke bare Nikki Haley fordi dette det er fordelaktig for hennes politiske karriære.
– Forslagene hennes er renspikket fascisme, sier Carlson, som mener Haley burde blitt ledd og buet av scenen.
Han mener og at forslagene hennes strider med USAs første grunnlovstillegg, som omhandler ytringsfrihet. Også anonyme ytringer skal være beskyttet under den amerikanske grunnloven, mener Carlson.
– Hun er radikal, og denne retorikken kommer ikke til å aldres særlig godt, mener Candace Owens, politisk kommentator i The Daily Wire.
– Alexander Hamilton, John Jay og James Madison var anonyme skribenter da de skrev Federalist Papers, påpeker presidentkandidat Ron DeSantis, som mener anonymitet har spilt en viktig rolle gjennom historien, fordi det tillater folk å ytre seg ærlig uten konsekvenser.
Nikki Haley er for øyeblikket den tredje mest populære presidentkandidatene i det republikanske partiet.
Slik ser oppslutningen ut for de republikanske kandidatene per 15. november ifølge tall fra FiveThirthyEight:
- Donald Trump 58,9 prosent
- Ron DeSantis 14,3 prosent
- Nikki Haley 9,4 prosent
- Vivek Ramaswamy 5,1 prosent
- Chris Christie 2,5 prosent