Mehl beklager: – Viggo, jeg vil si unnskyld for den uretten du måtte tåle

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. desember 2022 | 04:46

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) møtte torsdag kveld pressen med beklagelse på vegne av den norske stat.

– Viggo, jeg vil si unnskyld for den uretten du måtte tåle.

Justisministeren begynner dagens pressekonferanse med å snakke direkte til Viggo Kristiansen.

– Du har forsøk å si ifra. Du har hevdet din uskyld, men du har ikke blitt hørt, fortsetter hun.

I oktober varslet Justisministeren gransking av Baneheia-saken og i dag gjentok ministeren dette.

– Som rettsstat må vi lære av våre feil. Derfor vil regjeringen sette inn et uavhengig granskingsutvalg. Vi vil finne årsaken til at Viggo Kristiansen ble uriktig dømt.

– Det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det har vært for deg. Hvordan det må ha vært å oppleve og gjennomgå straffeforfølgning, og gjennomføre en så lang forvaringsdom for forhold du nå er frifunnet for, sier hun.

Kanskje norgeshistoriens største rettsskandale.

– Det er en mann som står i sentrum av dette som har sittet mange, mange år i fengsel for noe han nå er frifunnet for. Det er vanskelig å sette seg inn i hvor forferdelig det må ha vært, og det har åpenbart preget hans liv og alle rundt han. Derfor mener jeg det er helt riktig at regjeringen beklager, sier Mehl.

– På en dag som denne tenker jeg først og fremst på Viggo Kristiansen, og hans nærmeste for den uretten som er begått mot han, legger ministeren til.

Ifølge forsvarer Arvid Sjødin, så sier Viggo Kristiansen at beklagelsen er av stor betydning.

– Han var veldig takknemlig. Så bemerket han jo at hun hadde brukt fornavnet hans bare. Det tror jeg han satte pris på, sier Sjødin til NRK.

Forsvareren til Viggo Kristiansen, Bjørn Andre Gulstad, sier til NRK at det er svært gledelig at justisministeren endelig har kommet til det punktet at hun beklager det overgrepet som rettsstaten her har begått mot Viggo Kristiansen.

– En slik beklagelse har stor betydning for min klient og hans familie. Og det symboliserer at rettsstaten tar dette på alvor og det får meg til å tenke at det kan komme noe godt ut av denne saken tross alt, sier Gulstad.

Viggo Kristiansen frifunnet for Baneheia-sakene – men dømt for to andre forhold

mest lest