Norsk milliardær har flyttet til Sverige av skattemessige årsaker: – Bedre enn Sveits

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. desember 2022 | 16:01

– Skattemessig kommer du vel så godt ut av å bo i Sverige som å bo i Sveits, sier investor Kjetil Holta til Finansavisen.

Holta skal være god for 5 milliarder kroner og har aksjeposter i rundt 200 selskaper i Norden.

Holta flyttet fra Notodden i 2010, først innom Belgia, deretter til Göteborg i 2016. Han ble latterliggjort av Øystein Stray Spetalen foran Stortingsvalget i fjor.

– Jeg trenger ikke bo i Belgia. Du er helt syk i hodet hvis du vil bo i Belgia. Hvis du velger å bosette deg i Belgia fortjener du hver eneste krone i spart skatt, et helt grusomt land.

Om skatteflytting generelt uttalte Spetalen:

– Det er bare tull. Jeg skal ikke sitte på et jorde i Sveits i fem-ti år for å spare noen penger i formuesskatt. For å etterlate det til etterkommere til å bruke sparte penger på noe tull. Det skjer ikke.

Finansavisen har regnet seg frem til at Øystein Stray Spetalen må ta ut 40 millioner kroner i utbytte fra sine selskaper hvert år bare for å få dekket formuesskatten. Holta derimot slipper å ta ut så mye som en krone fra sine selskaper.

Siden Spetalen uttalte seg har formuesskatten økt fra 0,85 prosent til 1,1 prosent. Verdsettelsen av aksjer har i tillegg nær fordoblet seg.

– Hovedgrunnen til at Sverige er gunstig skattemessig er at de ikke har formuesskatt. Selv om selskapet ditt er mye verdt må du ikke selge aksjer. Det er en stor forskjell, sier Holta.

I Sverige er selskapsbeskatning på bare 20,6 prosent. Det er nær det laveste i Europa. Det er også andre gunstige beskatningsordninger. Noen av dem bedre enn enkelte regioner i Sveits.

Det er heller ikke arveskatt i Sverige.

Alle fordelene som ramses opp handler imidlertid ikke om skatt.

– Summen handler om hva som er praktisk også. Du kan bo i Monaco, men hvor praktisk er det å operere derfra? Vil du ha kontakt med ansatte så er ikke det like lett å matche som når man bor i Sverige. Her er man mye nærmere driften, og det har en stor verdi, sier Holta.

Finansavisen har også snakket med flere nordmenn som har flyttet til Sverige av skattemessige årsaker. Kan det bli en ny trend?

R.I.P Resett: Dette vil vi med iNyheter

mest lest