Leverte 7300 høner til slakt – fikk 1964 kroner

Avatar photo
Publisert 16. desember 2023 | 19:49

Bonden Halvor Sveen driver gård med både egg- og kjøttproduksjon i Rendalen i Innlandet. Han får 48 øre per kilo fra det som koster kundene 60 kroner i butikken.

I år leverte han inn 7300 høner til slakt som skulle bli brukt til mat. For dette fikk Sveen utbetalt 1964 kroner i slakteoppgjøret.

– Butikken og Nortura høster tilsammen 335.000 kroner på de samme hønene. Dette er blodig urettferdig, skriver han i et viralt Facebook-innlegg.

Han tror det er noen aktører som tjener godt på det han har levert.

– Det synes jeg er blodig urettferdig, sier Sveen til NRK.

Produktet skal gjennom mange ledd

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, forstår at bonden reagerer på beløpet han får utbetalt.

– Samtidig tror jeg også han vet at det er veldig mange ledd dette skal gjennom. Og alle de leddene må dekke sine kostnader og tjene noen kroner på vegen, sier han til NRK.

Før høna havner i frysedisken på Coop, selges den videre av Vingulmark.

– Ingen tjener store penger på dette produktet, og innsatsen har vært å bruke verpehøna som mat istedenfor at den skal kastes eller gå til lim, skriver Ole-Jonny Magnussen i Vingulmark i en e-post til NRK.

Han legger til at bonden tjener mest penger på eggproduksjon, og at det kommer litt ekstra på å levere høns til slakting.

Les også: Politiet får Lamborghini med 666 hester

Halvor Sveen skriver også i sitt Facebook-innlegg at han i mange år har avlivet eller destruert hønene han har høstet egg fra.

Kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen, skriver i en e-post til NRK at Nortura ikke har noen form for fortjeneste på å slakte høner som har blitt brukt til eggproduksjon.

– De aller fleste verpehønene i Norge blir destruert fordi etterspørselen er lav. Nortura slakter likevel noen flokker med verpehøner i et forsøk på å bidra til at flere høner kan ende som mat, skriver hun.

Mistenker at dagligvarekjedene tjener godt

Leder i Innlandet bondelag, Elisabeth Gjems, reagerer også på regnestykket. Hun mener det er feil at bonden sitter igjen med knapt 2000 kroner etter å ha levert 7300 høner til slakting.

– Det viser med all tydelighet at noe er feil med verdikjeden for mat og fordeling av de verdiene som skapes. Her er det noen som tar ut gode marginer på vegen, hevder hun overfor NRK.

I dette tilfellet ble hønene levert til slakt hos Nortura, som er et bondeeid slakterisamvirke.

– De har som formål å få et best mulig resultat for bonden. Jeg ser det sånn at pilene peker mot dagligvarekjedene.

Disse anklagene har ikke dagligvarekjedene svart på i forbindelse med saken.

mest lest