Russisk avhopper lurer på om det er trygt i Norge: – Situasjonen er veldig uvanlig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. januar 2023 | 11:20

Asylsøkeren Andrej Medvedev hevder at han har brutt med leiesoldatgruppen Wagner-gruppen.

Medvedev hevder at han nesten ble skutt under flukten på vei til Norge. Han sitter nå i varetekt i Oslo, siktet for ulovlig grensepassering.

Andrej Medvedevs advokat Brynjulf Risnes forteller at den russiske avhopperen er livredd for å bli sendt tilbake til Russland, skriver TV 2.

– Situasjonen er veldig uvanlig. Vi har aldri hatt noe sånt før. Man har hørt skrekkhistorier tidligere om hva som skjer med de som slutter i Wagner-gruppen. Så det er vanskelig, sikkert også for norske sikkerhetsmyndigheter, å vurdere sikkerhetsrisikoen, utdyper advokaten til TV 2.

Medvedev sier at han tjenestegjorde sammen med Nuzhjin, som fikk hode knust med en slegge etter at han ville hoppe av.

– Han gir inntrykk av en viss desperasjon. Han har vært i en fryktelig situasjon. Først vervet han seg til denne Wagner-gruppen, så brukte han lang tid på å komme seg ut derfra. Han har følt seg forfulgt og delvis vært forfulgt daglig, sier Risnes.

Risnes legger til at Medvedev er redd for hva som skal skje med ham og lurer på om det er trygt i Norge, eller om han kan risikere å bli sendt tilbake.

Wagner-gruppen bekrefter via Telegram at Medvedev har jobbet for dem, etter at gruppen mottok en forespørsel fra Aftenposten. De hevder at Medvedev jobbet i en norsk Wagner-bataljon kalt «Nidhopp» og at han har norsk statsborgerskap.

Russlands verste seriemorder «Varulven» vil kjempe for Putin

mest lest