Belarus legger frem forslag for å tillate bruk av atomvåpen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. januar 2024 | 11:12

Belarus vil legge frem en ny militærdoktrine som åpner for bruk av atomvåpen.

Det sier forsvarsministeren, Viktor Khrenin tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge nyhetsbyrået vil dette være første gang landet introduserer bruk av kjernevåpen i sin militære doktrine.

– Vi formidler tydelig Belaruss syn på bruken av taktiske kjernevåpen som er stasjonert på vårt territorium, sa forsvarsminister Khrenin under et møte i Belaruss sikkerhetsråd. «Et nytt kapittel har dukket opp, der vi tydelig definerer våre allierte forpliktelser overfor våre allierte.»

Doktrinen skal legges frem for godkjenning i Den All-Belarussiske Folkeforsamlingen, et representativt organ som fungerer samtidig med parlamentet i Belarus. Mens Belarus var en del av Sovjetunionen, hadde landet både taktiske og langtrekkende kjernevåpen, men disse ble overført til Russland etter sammenbruddet av Sovjetunionen. Belarus opprettholder nære bånd med Russland.

I løpet av fjoråret sendte Russland taktiske kjernevåpen for å bli stasjonert i Belarus, selv om det ikke foreligger detaljer om antallet. Russland har erklært sin hensikt om å opprettholde kontrollen over disse våpnene, som er designet for bruk på slagmarken med korte rekkevidder og relativt lave sprengladninger. Det er for øyeblikket uklart hvordan den nye doktrinen kan påvirke bruken av de russiske våpnene.

Russland brukte Belarus’ territorium som utgangspunkt for å sende sine styrker inn i Ukraina i februar 2022 og har opprettholdt militærbaser og våpen der, selv om belarusiske styrker ikke har deltatt i krigen.

Sikkerhetsrådets sekretær, Alexander Volfovich, sa at utplasseringen av russiske kjernevåpen i Belarus er ment å avskrekke aggressjon fra Polen.

– Dessverre har uttalelser fra våre naboer, spesielt Polen, tvunget oss til å styrke den militære doktrinen, sa han.

mest lest