Hvem blir etterfølgeren til Sauli Niinistö?

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 17. januar 2024 | 23:57

Bare to uker igjen til presidentvalget i Finland.

Forhåndsstemmingen til det innledende valget starter på onsdag i stemmelokaler både i Finland og i utlandet. I Finland kan du forhåndsstemme fram til tirsdag, mens i utlandet er det mulig til lørdag. Den første valgrunden er satt til 28. januar.

Sauli Niinistö fra det konservative Samlingspartiet har vært Finlands president i tolv år, men om en måned er hans andre periode over.

Mye har forandret seg i verden og Finlands forbindelser til den i løpet av hans tid som president. På den ene siden har det utviklet seg et nært samarbeid og positive relasjoner med østlige og vestlige land, inkludert tettere bånd til Sverige og medlemskap i NATO. På den andre siden har relasjonene til et mer aggressivt og stridslystent Russland forverret seg.

Presidentembedets offentlige funksjon er blitt preget av den spente internasjonale situasjonen, og utenrikspolitikk samt sikkerhetspolitikk er nå i fokus. Kandidatene i dette årets valg synes å være stort sett enige om disse emnene, men valget av president vil like fullt ha en vesentlig innvirkning på hvordan rollen blir sett på og muligens også på Finlands fremtidige kurs.

Huvudstadsbladet melder at Samlingspartiets presidentkandidat Alexander Stubb (55) er den mest populære kandidaten blant finsk-svenske velgere, ifølge en undersøkelse utført av Svenska Yle. Han var statsminister i Finland fra 2014-15.

Av de finsk-svenske velgerne som vet hvem de skal stemme på, sier 53 prosent at deres stemme ville vært på Alexander Stubb.

Pekka Haavisto fra De grønne er nummer to med en oppslutning på 24 prosent. 

Olli Rehn er nummer tre med 7 prosent.

En femtedel vet enten ikke, eller vil ikke si hvem de har tenkt å stemme på.

Ifølge en måling i desember blant alle velgere ville Stubb fått 55 prosent og Haavisto 43 prosent

Presidentembetets viktige rolle i den spente internasjonale situasjonen har satt utenriks- og sikkerhetspolitikk på dagsorden. Kandidatene til årets valg virker overveiende å være enige om disse sakene. Likevel vil valget av ny president ha stor betydning for hvordan rollen oppfattes og kan også påvirke Finlands fremtidige retning.

Valget foregår slik at hver region sikrer minst ett forhåndsstemme lokale, og de større områdene har flere valgsteder. Disse er vanligvis åpne alle de syv dagene som forhåndsstemmingen varer.

Ettersom det er lite sannsynlig at noen kandidater får over halvparten av stemmene i første runde, antas det at det blir en andre valgomgang. Forhåndsstemmingen for denne starter den 31. januar, og den andre og avgjørende valgdagen er 11. februar.

I det forrige presidentvalget i 2018 forhåndsstemte omtrent femti prosent av velgerne. For seks år siden ble det ikke nødvendig med en andre runde, da Sauli Niinistö fikk 64,3 prosent av stemmene allerede i første omgang og sikret gjenvalg umiddelbart.

mest lest