Polen dobler størrelsen på hæren på grunn av den russiske trusselen

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 17. februar 2024 | 18:48

Polen planlegger å doble størrelsen på hæren på grunn av økende bekymringer i Europa over evnen til å beskytte seg uten hjelp fra USA.

Det polske forsvaret har som mål å bygge opp Europas sterkeste stridsvognstyrke og planlegger å ta i bruk rundt 1600 stridsvogner, hvor tusen av disse er ventet å komme fra Sør-Korea. Landet sikter på å bruke fire prosent av sitt BNP på forsvar.

«For å virke avskrekkende og få Putin til å nøle med å angripe Polen, tar vi disse forholdsreglene,» sa Mariusz Blaszczak, Polens tidligere forsvarsminister, til The Times .

Forrige uke uttalte Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, at spenningen mellom Russland og NATO kan vare i flere tiår.

Det er økende bekymringer i Europa om evnen til å forsvare seg selv uten amerikansk støtte, spesielt etter den kalde krigen da mange europeiske land kuttet i forsvarsbudsjettene, i troen på at store landkriger var en ting fra fortiden.

Blaszczak understreker at det er på tide europeerne tar ansvar; tiden for kutt i forsvarsutgifter er forbi, selv om slike utgifter vekker bekymring for nasjonale budsjett.

Blaszczak uttrykker også misnøye med Tysklands manglende støtte til Ukraina og hevder at vestlige land burde ha anerkjent den russiske trusselen lenge før konflikten eskalerte.

Siden 2018 har Polen begynt å styrke sin militære kapasitet, ved å anerkjenne viktigheten av robuste stridskrefter i konflikt. I løpet av mindre enn et tiår har nasjonen økt sine væpnede styrker til nesten 200 000 militærtjenestemenn, med en lønnsøkning på om lag 82 prosent.

Den forrige regjeringen i Polen hadde håpet at USA skulle være deres hovedsikkerhetsleverandør mens de skalerte opp sitt militærbudsjett.

«Mange såkalte eksperter trodde at moderne krigføring hovedsakelig ville skje i cyberspace, med lette infanterienheter og droner. Men virkeligheten har vist oss at konvensjonelle landstyrker fortsatt er avgjørende i militære operasjoner,» påpekte Blaszczak.

Polen har allerede begynt å vise fram sin militære kapasitet.

Under en stor militærparade i august i fjor, den største siden den kalde krigen, deltok nesten 200 militære kjøretøy og 90 fly. Blant utstyret som ble vist fram var amerikansk produserte stridsvogner og rakettoppskytere.

mest lest