Ny studie utfordrer paleo-dietten: Steinaldermennesker «spiste mest planter»

Avatar photo
Publisert 17. februar 2025 | 20:29

Paleo-dietten, som hevder å speile steinaldermenneskers matvaner, har vært populært i flere år. Dietten fokuserer på et høy-protein kosthold hovedsaklig utgjort av kjøtt, fisk, nøtter, frukt og enkelte grønnsaker, mens korn, belgfrukter og rotgrønnsaker unngås. En ny studie hevder imidlertid at dette bildet av steinalderens kosthold kan være feil.

Det var Veggisnytt.no som først skrev om saken i Norge.

Forskere har lenge antatt at steinaldermennesker hovedsakelig spiste kjøtt, basert på blant annet funn av dyrebein, jaktredskaper og helleristninger som skildrer jakt. En ny studie utfordrer imidlertid denne teorien.

Forskning fra University of Wyoming viser, etter analyser av skjeletter fra 24 personer som levde for mellom 6 500 og 9 000 år siden i Andesfjellene, at disse menneskene hovedsakelig spiste planter, spesielt ville poteter og rotgrønnsaker, mens kjøtt kun utgjorde rundt 20 prosent av kostholdet.

Professor Randy Haas, som ledet studien, påpeker at tidligere antagelser om et kjøttbasert steinalderkosthold har vært dominerende blant annet på grunn av funn av jaktredskaper og dyrebein ved arkeologiske utgravninger.

– Vi har vært veldig fastlåste i tankegangen om at steinaldermennesker spiste mye kjøtt, og så viser nå denne studien fra Andesfjellene at dette faktisk ikke stemmer. Vi antar også at fremtidige studier på tidlige mennesker fra andre steder på kloden vil komme til å vise mye av det samme, uttaler Haas i en pressemelding.

Les også: Hevder steinalderkvinner var like ivrige – og gode – jegere som menn (+)

Funnene stemmer overens med flere lignende studier

Lignende studier i Marokko underbyugde påstanden ved funn om at frukter og korn var en del av steinaldermenneskenes diett. Undersøkelsen, som var av Iberomaurusians fra Taforalt-hulen i Marokko, hevder at selv spedbarn fikk moste nøtter og bær. Isotopanalyser av skjeletter avslørte et variert kosthold, noe som utfordrer den tradisjonelle oppfatningen av jeger-samlere som først og fremst kjøttspisere.

Egså moderne jegere, som Hadza-folket i Tanzania, sliter ofte med å skaffe kjøtt regelmessig. Selv med avanserte jaktredskaper klarer de beste jegerne i stammen kun å bidra med omtrent 5 % av det totale kaloriinntaket fra kjøtt, følge en Harvard-undersøkelse.

I tillegg har nyere forskning på tannemalje og isotopanalyser av skjeletter fra ulike arkeologiske funn gitt innsikt i tidlige menneskers kosthold, deriblant fremhevet i en artikkel fra UiO. Disse studiene indikerer ofte et variert kosthold med betydelig inntak av plantemateriale, noe som videre utfordrer det tradisjonelle synet på steinaldermennesker som primært kjøttspisere.

Også i Skandinavia har forskning avdekket at sjømat spilte en større rolle enn kjøtt, til tross for at planter, bær og nøtter viktige bestanddeler i kostholdet, ifølge Veggisnytt.

Les også: Homo sapiens er langdistansekspert

Vanskelig å konkludere, enn så lenge

Moderne teknologi har gjort det mulig å analysere beinrester med større presisjon, og ifølge professor Randy Haas kan fremtidige studier ytterligere styrke hypotesen om at menneskers tidlige kosthold var langt mer plantebasert enn tidligere antatt.

Samtidig har analyser av tannemalje fra neandertalere i Spy-hulen i Belgia og El Sidrón-hulen i Spania vist betydelige forskjeller i kosthold, hvor individer fra Belgia ser ut til å ha hatt et mer kjøttbasert kosthold mens de fra Spania hadde et mer plantebasert kosthold.

Forkning indikerer dermed også at tidlige menneskers dietter var tilpasset lokale miljøer og tilgjengelige ressurser.

Til tross for at forskning viser tegn på at et plantebasert kosthold muligens var mer fremtredende enn enkelte forskere tidligere har antatt, er det uklart hvorvidt dette betyr at dagens populære paleo-diett bør revurderes. Resultatene fra dietten er tross alt uavhengig fra steinalder-menneskers kostholdsplan.

mest lest