Investorlegende advarer om ny finanskrise: – Første brikken har falt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. mars 2023 | 03:12

Investorlegenden og administrerende direktør i BlackRock, Larry Fink, med advarsel om en mulig ny finanskrise, som må besvares med gigantisk kriselån og dobbelt rentehopp.

Etter bankkollapsene i USA, var det usikkert om den europeiske sentralbanken (ESB) ville heve styringsrenta torsdag.

Men slik ble det ikke, ESB gjorde som de hadde varslet, og kom med en renteheving på 0,5 prosentpoeng.

Den 70 år gamle milliardæren Larry Fink, beskriver de dagsaktuelle hendelsene som fallende dominobrikker på vei mot en mulig ny finanskrise, skriver Finans.

Den første dominoen som falt, ifølge Larry Fink, var de store renteøkningene sentralbankene gjorde for å bekjempe skyhøy inflasjon. Et resultat av en årrekke med aggressiv finans- og pengepolitikk.

– Det er en pris (inflasjon og høye renter, red.) vi allerede betaler i mange år med enkle penger, skriver Larry Fink i sitt årlige brev til investorene.

For mindre enn en uke siden kollapset Silicon Valley Bank – det største bankkrakket i USA siden finanskrisen. Noen flere mindre banker har kollapset i USA, og Larry Fink stiller nå spørsmål ved om en bankverden i krise og «på randen» vil være den neste dominoen som faller?

Rett og slett fordi det har oppstått et misforhold mellom eiendeler og gjeld for enkelte i finansverdenen.

Bankkrisen i USA har nå spredt seg til Europa, hvor storbanken Credit Suisse måtte få hjelp av den sveitsiske sentralbanken torsdag kveld. Dette skjedde etter et kraftig kursfall onsdag hos både Credit Suisse og andre europeiske storbanker.

Den tredje dominobrikken, som i ettertid kan velte, er en bankverden som ikke kan være like behjelpelig med lån som før, mener Larry Fink.

– Det virker uunngåelig at enkelte banker nå må begrense sine utlån for å styrke balansen, og vi vil sannsynligvis se strengere kapitalkrav for bankene. På lengre sikt vil dagens bankkrise øke betydningen av kapitalmarkedene, skriver Larry Fink i sitt brev.

Han tror mange bedrifter potensielt vil måtte henvende seg til kapitalmarkedene for å få finansiering fremfor å gå til banken. Akkurat som han ser for seg at kassererne i selskapene må tenke på å redusere innskudd i banken for å redusere risikoen for bankkrasj over natten.

Oljefondet har tapt milliardbeløp

mest lest