Polen er første NATO-land som sender jetfly til Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. mars 2023 | 08:57

Polen vil sende fire Mig-jagerfly fra Sovjet-tiden til Ukraina – og bli det første NATO-landet som sender fly siden Russland invaderte i fjor.

Polens president Andrzej Duda sier de vil bli sendt i løpet av de kommende dagene, mens andre vil bli overlevert i fremtiden. Selv om det er et kjærkomment løft for Ukrainas luftforsvar, forventes ikke de ekstra jetflyene å være avgjørende i krigen.

Olena Kondratyuk, nestleder i Ukrainas parlament, sa at hun håpet flere land ville følge etter. Andre NATO-land vurderer å sende fly fra Sovjet-tiden, som ukrainske piloter er opplært til å fly.

Ukraina har tidligere bedt vestlige land om moderne kampfly, som F-16.

Storbritannia trener ukrainske piloter på fly av NATO-standard. Men på grunn av de lange treningstidene har det advart om at forsyning av vestlige jetfly bare vil være et langsiktig alternativ.

President Biden har tidligere utelukket å sende jetfly fra USA til Ukraina.

I begynnelsen av Russlands invasjon ble Ukraina antatt å ha rundt 120 kampdyktige fly – hovedsakelig aldrende Mig-29s og Su-27s. President Duda sa at Polen fortsatt hadde rundt et dusin Mig 29-fly fra sovjettiden i drift.

Polen er en sterk alliert av Ukraina, en av de største leverandørene av militært utstyr. Det erstatter for tiden sine gamle fly fra sovjettiden med nyere amerikanske og koreanske modeller.

Wagner-sjefen rekrutterer på Pornhub: – Ikke runk, kom og jobb for Wagner

mest lest