PST ser økt høyreekstremisme blant norsk ungdom: – Vi opplever nå at det er mange

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 17. mars 2024 | 15:01

De skal angivelig trener på utveksler giftmanualer, planlegge brutale masseangrep og trener seg opp ved å mishandle dyr.

PST hadde nylig en aksjon rettet mot et nettverk av ungdom med høyreekstreme meninger. Disse nettverkene bruker sosiale medier til å knytte og opprettholde kontakt.

Blant annet Discord, Twitch, Steam og Roblox. Det kan være fra TikTok eller YouTube de blir ledet videre til disse foraene gjennom en invitasjon.

– De voldsforherligende ideologiene var såpass tydelige at vi mente vi hadde et ansvar for å gripe inn. Det var en gruppe som var preget av antisemittisme, rasistisk språkbruk, og hyllest av nazisme og fascisme, sier PSTs kontraterrorsjef Linn Havnelid til DN om den siste aksjonen.

Det var flere nordmenn blant dem.

PST har angivelig mange ferske eksempler på norske ungdommer som sklir over i ekstremt høyreekstremt tankegods på nett. De skal være villige å bruke vold, og utføre terrorangrep.

– Vi opplever nå at det er mange. Derfor er vi bekymret, sier Havnelid.

Spenning, tilhørighet og fellesskap er blant det de søker. Det er gjerne unge som sliter sosialt, på skolen eller hjemme som er mest i risikosonen. Noen har psykiske utfordringer. De er «tapere», men ikke alltid.

– Disse unge menneskene befinner seg et sted i gråsonen mellom voldsfascinasjon og ideologisk motivasjon i mange av nettforaene vi ser på som inngangsporter til radikalisering, og til en ideologisk motivasjon som kan føre til bruk av vold, og på lengre sikt terror, sier Havnelid.

C-Rex, Center for Research and Extremism ved Universitetet i Oslo, forsker på høyreekstremisme. Av eksempler de trekker fram er følgende:

«Beskytt generasjonen din. Omfavn tradisjonen din. Få maskuliniteten tilbake. Bli med og ta grep» lyder en oppfordring på Discord-serveren «Rekruttering for en bedre fremtid».

«Europa på fremmarsj» heter en annen server for «utelukkende kristne, europeiske identiteter».

– Vi ser konkrete diskusjoner knyttet til hvordan man kan utøve vold, gjennomføre terror, hvilke mål som er legitime mål, og hvem som fortjener å bli utsatt for terror og vold. Fiendebildet deres er minoritetsgrupper. Skeive. Det kan være representanter for staten, eller myndighetene, sier Havnelid.

I foraene diskuteres i hvilken grad «den hvite rase» er «truet» og «utsatt for en masseutrydding». Man diskuterer også «akselerasjonismen», der terror ses som et virkmiddel til å fremskynde konflikt og erkjennelse av det de mener er problemet.

Hvite terrorister, som Anders Behring Breivik og Brenton Tarrant som skjøt og drepte muslimer på New Zealand i 2019 regnes som helter. De som har høyest «kill score» får mest prestisje.

Ellen Ihle-Hansen, stemoren til Philip Manshaus, er også intervjuet i artikkelen. Hun advarer og ber foreldre seg etter tegn tidlig.

– Det begynte med at han støttet Trump. Det var der jeg begynte å stusse litt. Så ble det mer og mer, sier hun.

PST frykter at vi kan få skoleangrep i Niorge.

PST sier videre at de er mer bekymret for høyreekstremisme enn vold fra islamister. Forde det er flere etniske nordmenn enn muslimer med innvandrerbakgrunn i Norge.

– Det høyreekstreme materialet speiles helt på ekstremislamistisk side. Vi har sett tilfeller på ekstremislamistisk side også på barn som blir radikalisert på internett, sier Havnelid.

– Men er dere ikke like bekymret for dem? spør DN.

– Vi er bekymret for dem også. Men nå bor det flere barn i Norge som kanskje treffes av appellen fra det høyreekstremistiske – gitt demografien, svarer kontraterrorsjefen i PST.

mest lest