Det blir vanskeligere å finansiere bil: – Det siste vi trenger nå

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. april 2023 | 02:00

Med nye utlånsregler vil det bli vurdert om du tåler en renteøkning på tre prosentpoeng utover dagens billånsrente.

– Bankene må nå stille større krav til betjeningsevne og gjeldsgrad, noe som vil føre til at flere lånesøknader blir avslått, sier DNBs konserndirektør for personmarked, Ingjerd Blekeli Spiten, til TV 2.

Bilforhandler Trond Sandven hos Sandven AS forteller til TV2 at han er oppgitt over Finansdepartementets nye krav til billån.

– Det siste vi trenger nå, er en ny lov som dette. Den stikker kjepper i hjulene, sier han.

Da sikter han ikke til de dyre luksusbilene, men til biler hvermannsen velger for å dekke behovet for kjøring til og fra jobb og barnehage.

– Bil er et fremkomstmiddel og et behov, ikke bare et statusmiddel, sier Sandven.

Fra 1. juli vil Finansdepartementets forskrift som i dag gjelder bolig og forbrukslån, også gjelde bil- og båtlån. Hvis du vil ta opp billån med sju prosent rente, må du først vise at du klarer å betjene en rente på ti prosent.

Forbrukerrådet, mener skjerpede krav til de som låner ut penger er et gode.

Fagdirektør Jorge Jensen sier det vil være fordelaktig for kunder å dempe sin gjeldsbyrde og få bedre beskyttelse mot å havne i inkassobunken.

– To tredeler av inkassosakene handler om lån og kreditt, sier Jensen til TV 2.

Skandinavias største inkassoselskap opplevde en økning av inkassosaker på mer enn 20 prosent fra november 2022 til januar 2023.

– Dette ser vi på som det første sykdomstegnet i privatøkonomien til folk flest. Nå begynner betalingsproblemene å treffe bredere, sier sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum.

Slåss mot fire menn samtidig: Nekter å la dem stjele bilen

mest lest