– Ikke bruk offentlige ladere

Avatar photo
Publisert 17. april 2023 | 21:25

Den amerikanske etterforskningsetaten FBI advarer folk mot å bruke offentlige ladere.

Ifølge byrået kan kriminelle benytte seg av offentlige ladere for å installere uønsket programvare på enheten du kobler til.

Dette kan de gjøre blant annet ved å etterlate ondartede USB-kabler på offentlige steder, eller dele ut slike kabler som gaver. Når denne kobles til enheten din, vil kabelen laste inn programvaren på systemet ditt uten at du vet om det.

Typiske steder hvor man kan finne offentlige ladeporter er flyplasser, hoteller, kjøpesentre og offentlig transport.

Ved lading på offentlige områder amerikanske myndigheter å ta med egen ladekabel og ladekontakt, i tillegg til å benytte seg av stikkontakt i stedet for USB-uttak. Man kan også bruke en ladebank som alternativ.

Anbefaler USB-kondom

Fagdirektør i Eidsiva Sikkerhetstjenester, Vidar Sandland, forteller til Tek.no at selv om sannsynligheten for å bli utsatt for et slikt type angrep er lav, så er det alltid risikabelt å putte en tilfeldig ladekabel i en PC eller mobil.

– Det er mulig å skaffe seg en «USB-kondom». Dette er et adapter man kobler mellom ladekabelen og enheten, hvor kun de ledningene som blir brukt til lading er tilgjengelig, forteller Sandland til Tek.no.

Han forklarer at et slikt adapter elminerer faren for at man kan få overført data eller bli angrepet. Sandland sier at slike adapter kan kjøpes hos de fleste elektronikkjeder.

Les også: Russisk stridsvogn dukket opp på bensinstasjon i USA

Seniorrådgiver i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Anniken Beyer Fjeld, forteller at denne faren har vært kjent lenge.

Hun vil også råde folk til å være obs på at åpne nettverk kan brukes til å utføre lignende angrep. Derfor kan det å være lurt å være nøye med hvilke nettverk du kobler deg på.

Skal du først koble deg til et usikret nettverk, bør du være oppmerksom på at adressefeltet i nettleseren viser et bilde av en hengelås når du har en tilkobling til et nettsted. Dette betyr at nettsiden er trygg.

Åpner for restriksjoner på drikkevarer

mest lest