Norge øker støtten til Ukrainas naboland 

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. april 2024 | 09:05

Norge gir ytterligere 70 millioner kroner til humanitær hjelp i Moldova.

Det melder Utenriksdepartementet i en pressemelding onsdag morgen.

Utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Ukrainas naboland tirsdag og onsdag.

«Moldova står overfor store utfordringer som følge av Russlands krigføring mot Ukraina. Myndighetene har måttet håndtere en dyp krise innen økonomi, energiforsyning og nasjonal sikkerhet. Knapt noe land har vært så hardt rammet av russiske desinformasjonskampanjer,» heter det i meldingen.

«Norge er blant de største humanitære giverne i Moldova. Med de siste 70 millionene har Norge bidratt med omtrent 490 millioner kroner i humanitær støtte siden Russlands fullskala-invasjon av Ukraina i 2022. Ifølge FN mottok rundt mennesker humanitær støtte i 2023. Dette inkluderer kontantoverføringer til 86.000 ukrainske flyktninger og 46.000 moldovske vertsfamilier.»

– Under president Sandu har de klart å gjøre store fremskritt i en krevende situasjon. Moldova har startet et omfattende reformarbeid og har med stor omsorg tatt imot svært mange flyktninger fra nabolandet, sier Eide.

– Den moldovske hovedstaden ligger bare rundt tre timers kjøretur fra havnebyen Odesa i Ukraina, som nå opplever stadig hyppigere angrep. Ikke noe naboland har tatt imot flere av dem som flykter fra de russiske angrepene.

Moldovas president Maia Sandu kommer på statsbesøk til Norge 6.-7. mai. Kong Harald og Dronning Sonja vil være vertskap for besøket.

mest lest