17. mai: Dagen vi skulle være et «folk»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 17. mai 2024 | 06:46

Dette er en kommentar.

Nordmenn er et produkt av flere innvandringsbølger over de siste 10.000 år.

Først var det jegere og sankere som fulgte iskanten og de store dyreflokkene da isen trakk seg nordover. Så, omlag 4.000 år senere, kom det folk med jordbruksteknologi fra Anatolia og trakk gradvis nordover, og som siste store bølge kom de indoeuropeiske heste- (og kriger)folkene fra den pontiskkaspiske slette i Ukraina.

Jeg er selv etterkommer i rett farslinje fra den siste store bølgen av indoeuropeere for 4-5.000 år siden, viser DNA fra Y-kromosomet.

Våre forfedre smeltet etterhvert sammen til ett folk. Men det tok hundrevis og tusenvis av år. Vi vet ikke så mye om hvordan prosessen skjedde. Den var nok ikke bare preget av harmoni.

Ikke før på 1800-tallet, med ny kommunikasjonsteknologi og inspirasjon fra romantiske bevegelser i Europa, var prosessen fullendt, om vi kan bruke et slikt uttrykk. Vi ble nordmenn, et folk.

De europeiske nasjonalismene barket sammen i 1. verdenskrig, og på sett og vis også fra 1939-45.

Ulike prosesser, men ikke minst de sosialistiske «internasjonalistiske» strømningene, har i tiårene siden forsøkt, og klart, å diskreditere nasjonalisme og patriotisme.

Og fra slutten av 1970-tallet har en ny, mer mangfoldig innvandring skjedd. Og den omdanner landet vårt mye raskere enn alle de tidligere bølgende. Omlag 20 prosent av befolkning er nå «nye innvandrere» og i de yngre årskullene langt mer enn det.

Klassekampen tok denne uken til orde for å bruke palestinaskjerf til bunaden. Det er ikke overraskende fra en avis som er 20 prosent eid av Rødt. Den ytre venstresiden har aldri likt Norge og det opprinnelige norske folk. For dem er en utblanding av det urnorske bare av det gode. I dens plass kan en utopi finne sin plass.

Og det «nye Norge» er virkelig en utopi, noe kriminalitetsøkningen vitner om.

17. mai feiringen er restene av en svunnen tid. Vi har den enn så lenge på en ganske god måte. Selv om i det stadig mer barnløse voksenskapet, virker alkohol og fyll å ta en stadig større plass.

Vi kan ikke ta Norge for gitt.

Ha en riktig god 17. mai!

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Det gode Vesten mot de «onde» andre: Hva innebærer det nykonservative verdensbildet? (+)

mest lest