Putin holdt en av sine mest optimistiske taler noensinne

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. juni 2023 | 05:53

Det går greit med Russlands økonomi til tross for vestlige sanksjoner.

Det hevder president Vladimir Putin.

Da Russland invaderte Ukraina i fjor, ble landet utsatt for omfattende økonomiske sanksjoner fra Vesten.

Men Russlands president utstråler stor optimisme foran de fremmøtte på St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) fredag.

Putin fremhevet landets motstandsdyktige økonomi til tross for sanksjoner og sa at Ukrainas styrker ikke hadde noen sjanse til å vinne krigen.

– Folk sa vi ville bli isolert. Men tvert imot har vi oppnådd mye bedre forhold til våre handelspartnere, sa Putin, ifølge Sky News.

– I april i år vokste bruttonasjonalproduktet med 3,3 prosent på årsbasis, og innen utgangen av året vil det tilføre mer enn én prosent, sier Putin.

– Strategien som staten og næringslivet valgte, har fungert, la han til.

Putin hevdet at regjerings ansvarlige budsjett- og pengepolitikk hadde sørget for at Russland hadde nådd historisk lave nivåer av arbeidsledighet, som for tiden var på 3,3 prosent.

SPIEF er et forum som har blitt holdt hvert år siden 1997 med deltakelse av representanter fra land og store selskaper for å tiltrekke seg utenlandske investeringer, blant annet.

Les også: Aftenposten setter fokus på korrupsjon i Ukraina

I talen ble underskuddet på statsbudsjettet forklart med statlige strukturelle investeringer og økte utgifter til våpenindustrien.

Putin hevdet at landet har håndtert situasjonen bra etter at vestlige selskaper forlot landet, og at tomrommene som selskapene etterlot seg, nå er fylt av russiske selskaper.

I talen lovet han også at minstelønnen skal oppjusteres med 18,5 prosent 1. januar neste år – få måneder før Russland avholder presidentvalg.

Vil mislykkes
Ukrainas motoffensiv vil mislykkes ettersom Kyivs tropper forsøker å rykke frem i flere retninger, sa Putin, blant annet i den sørøstlige regionen Zaporizhia.

– Jeg tror at Ukrainas væpnede styrker ikke har noen sjanse her, så vel som i andre retninger … Det er jeg ikke i tvil om, sier Putin under talen.

Den 70 år gamle lederen sa at Ukraina nesten har tømt alle sine egne våpen og våpenlager, og snart vil være avhengig av forsyninger utelukkende fra sine allierte.

– Snart vil Ukraina slutte helt å bruke sitt eget utstyr. Ingenting gjenstår av det. Alt de kjemper med og alt de bruker er hentet inn fra utsiden. Du kan ikke kjempe lenge på den måten.

Fare for NATO
– [Vestlige] stridsvogner brenner. Flere stridsvogner er ødelagt, bl.a. F-16 vil også brenne, det er det ingen tvil om. Men hvis de befinner seg utenfor Ukraina og brukes i fiendtligheter, må vi se på hvordan og hvor vi kan treffe de våpnene som brukes i fiendtligheter mot oss, sier presidenten.

– Det er en alvorlig fare for at NATO blir ytterligere trukket inn i denne væpnede konflikten, advarte han om.

– Vi har aldri lukket døren [for ideen om fredssamtaler i Ukraina].

Putin bekreftet også at Moskva har sendt atomvåpen til sin allierte Belarus, som grenser til Ukraina.

Han sa også at «bruk av atomvåpen er absolutt teoretisk mulig. For Russland er dette mulig «hvis det skapes en trussel mot vår territorielle integritet, uavhengighet og suverenitet, eksistensen av den russiske staten».

Angrep på russisk territorium
– Når det gjelder [angrep] på disse [russiske] grenseområdene, vel, dette er et forsøk på å distrahere oss … for å tvinge oss til å overføre noen enheter utplassert på andre deler av frontlinjen, sa Putin.

Om USAs president Joe Biden
– President Biden er en voksen mann og en erfaren politiker. Det er ikke for meg å fortelle ham hva han skal gjøre. La ham gjøre som han vil, og vi vil gjøre det vi mener er i Russlands og Russlands folks interesse. Og alle må regne med dette.

mest lest