Sveits: – Vi vil unngå det norske syndromet

Avatar photo
Publisert 17. juni 2023 | 23:49

Den norske debatten om formuesskatt og skatteflyktninger har ikke gått sveitserne hus forbi.

Innbyggerne i den sveitsiske byen Genève skal den 18. juni stemmer om å innføre en såkalt solidaritetsavgift på de med mer enn 3,3 millioner dollar i formye (omtrent 34,5 millioner kroner).

Avgiften vil i praksis utvide den allerede eksisterende formuesskatten i kantonen fra 1 prosent til 1,5 prosent, ifølge beregninger fra tankesmien Avenir Suisse.

Det kan ha mye å si for tusenvis av millionærer i regionen. Mellom 4.200 og 10.000 innbyggere vil rammes om avgiften innføres. Det er ca 1 prosent av befolkningen.

Lokale motstandere av avgiften har trukket frem Norge som skrekkeksempel, hvor en økning i formuesskatten fra 1,0 til 1,1 prosent – et lavere nivå enn det som blir foreslått i Genève – har medvirket til at flere rike nordmenn har tatt med seg formuene sine ut av landet. De fleste reiste til mer skattvennlige kantoner i nettopp Sveits.

Les også: Stilte barna sine opp på rekke i hagen og skjøt de en etter en

– Vi vil absolutt unngå det norske syndromet der de rike flytter, sier Vincent Subilia, som er president i handelskammeret i Genève.

Han beskriver avgiftsforslaget som «farlig», og hevder det kan sette oppholdet til Genèves velstående borgere i fare.

Tror ikke de rike vil flytte

Finansavisen skriver at de største skattebetalere i byen bidro med rundt 8 milliarder kroner i skatt i fjor, som utgjør 83 prosent av kantonens samlede skatteinntekter.

– Om ti av våre rikeste inngbyggere forlater regionen, vil det redusere skatteinntektene med 2,3 milliarder kroner, sier Subilia.

Sveits’ grønne parti, som var med å fremme forslaget, sier de ikke tror rike innbyggere vil flytte på grunn av den nye avgiften.

Oppdatering: Velgerne i Genève ligger an til å stemme imot en økning i formuesskatten for de rikeste, viser foreløpige resultater.

mest lest