Ny måling viser hvem nordmenn ønsker blir USAs neste president

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. juni 2024 | 06:37

I en ny meningsmåling gjennomført av InFact for Nettavisen viser at hele 46,4 prosent håper president Joe Biden vinner presidentvalget i USA i november.

Bare 9,4 prosent ønsker at Donald Trump blir valgt. Og 20,5 prosent håper den uavhengige presidentkandidaten Robert F. Kennedy jr. blir den nye sjefen i Det hvite hus. 23,6 prosent oppgir «vet ikke».

– Det er ganske typisk. Det har vi også sett i forkant av tidligere amerikanske presidentvalg. Norge er jo politisk blant de mest venstreorienterte landene i verden, i alle fall i økonomiske spørsmål, sier professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.

– USA, derimot, er et sentrum-høyre-land, og republikanerne vil ha mest mulig privatisering og markedsliberalisme, i alle fall før Trump. Dette strider mot vår nordiske fellesskapsideologi. Derfor ville ikke nordmenn stemt på den republikanske kandidaten, sier han.

Civita-rådgiver Eirik Løkke er mest forbauset over at nesten ti prosent av nordmenn støtter Trump.

– Det er ikke overraskende at Biden får mest støtte blant nordmenn, selv om dette er et mindre tall enn jeg tror både Barack Obama og Bill Clinton ville fått i en tilsvarende måling i sin tid, sier han til Nettavisen.

Løkke påpeker at det «lave» tallet for Biden viser at mange nordmenn synes Biden (81) er for gammel.

– At Trump har nesten ti prosent støtte blant nordmenn, er nesten overraskende høyt. At Kennedy har så høy oppslutning skyldes vel at få nordmenn vet hvem han er og hva han står for, sier Løkke til Nettavisen.

Målingen ble gjennomført 4. juni via automatiske telefonintervjuer med 1096 respondenter.

mest lest