Russland forlenger ikke kornavtalen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. juli 2023 | 11:41

Kreml sier at de stanser avtalen som tillater eksport av ukrainsk korn. Avtalen skulle utløpe mandag.

FN-avtalen, som Tyrkia var med på å fremforhandle, har latt Ukraina sende over 32 millioner tonn korn og andre landbruksprodukter forbi russiske krigsskip siden i fjor.

Det siste skipet med ukrainsk korn kan ha seilt over Svartehavet søndag kveld.

Russlands president Vladimir Putin har lenge truet med å trekke seg fra avtalen, noe han mener ikke gagner Russland nok. I tillegg mener de at fattige land ikke har fått nok korn.

– Vi kan suspendere vår deltakelse i denne handelen. Og hvis de igjen sier at vi vil oppfylle løftene, vil vi la dem gjøre det, og da vil vi umiddelbart være der igjen, sa Putin via Reuters.

Ukraina er en av verdens største eksportører av maisolje, hvete og bygg, og millioner av mennesker er avhengige av eksport for ikke å sulte. Land i Øst-Afrika får rundt 90 prosent av hveten sin fra Ukraina og Russland.

For å forlenge avtalen har Putin kommet med en lang liste med krav som han mener Vesten må møte først.

Blant de mest fremtredende er at presidenten ønsker å åpne for mer handel med Russland, blant annet ved å gjenoppta Russland i betalingssystemet Swift.

Kreml opplyser at det angrepet, som de anklager Ukraina for å ha utført mot Krim-broen mandag morgen, ikke hadde noe innvirkning på Russlands beslutning om å ikke forlenge kornavtalen.

mest lest