Karasjok Senterparti oppfordrer egne velgere til å stemme på noen andre

Avatar photo
Publisert 17. august 2023 | 17:55

Nå har de også erklært partileder Trygve Slagsvold Vedum «persona non grata».

Det har herjet en konflikt internt i Sp etter at regjeringen sa ja til elektrifisering av Melkøya. Partiet har nemlig tidligere vedtatt at de er mot elektrifiseringsprosjektet, men nå har de latt Arbeiderpartiet få gjennomslag for saken i regjering.

I tillegg til frykt for dyrere strøm i nord, bekymrer noen seg for at reindriften vil rammes av elektrifiseringsprosjektet. Karasjok er en av Norges viktigste samiske kommuner, og det er her Sametinget ligger.

Nå har frustrasjonen for lokallagets medlemmer gått så langt at de har oppfordret styret i Karasjok Sp til ikke å stemme på verken Senterpartiet eller Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. De ber velgere heller stemme på en av de samiske listene som stiller til valg i kommunen.

I en møteinnkalling som nylig ble sendt ut til medlemmer, står det at styret mener lokallagets medlemmer ikke skal delta i debatter, stå på stand eller dele ut valgprogram. Det ble også oppfordret til boikott av eget parti.

Les også: Nord-Norge ber Støre dra til helvete

Under et medlemsmøte tirsdag ble det besluttet at de likevel ikke skal oppfordre til boikott, men at de skal fortsette å kjempe mot planene og vise motstand.

Lederen i Karasjok Senterparti, Anne Toril Eriksen Balto, forteller til VG at Vedum har tatt kontakt med lokallaget og sagt at han ønsker å komme på besøk i løpet av høsten.

– Vedum har tatt kontakt med oss, og vil gjerne komme i løpet av høsten, men han er ikke velkommen hit har medlemsmøtet gitt klar beskjed om, sier hun til avisen.

Oppslutningen har kollapset

Senterpartiet gjorde et svært godt lokalvalg i Finnmark 2019, men nå har oppslutningen kollapset.

En fersk måling for iFinnmark viser at Sp har falt fra 24,1 til 4 prosent. Det er en nedgang på over 20 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet går også tilbake. De fikk 29,4 prosent i 2019, og ligger nå målt til 22,2 prosent.

mest lest