Domstol vil innskrenke nettgiganters sensurmuligheter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. september 2022 | 05:29

En føderal ankedomstol opprettholder en lov som innskrenker sosiale mediers spillerom til å sensurere innhold.

Kjennelsen anses som en seier for republikanere som mener seg sensurert i sosiale medier av politiske hensyn.

En føderal ankedomstol i New Orleans opphevet fredag ​​en forføyning fra lavere rett som hadde blokkert lovverket fra å tre i kraft. Texas-loven hindrer sosiale medieplattformer med mer enn 50 millioner brukere fra å diskriminere på grunnlag av synspunkter.

Texas-guvernør Greg Abbott og andre republikanere hevder at lovgivningen er nødvendig for å beskytte konservative stemmer fra å bli stilnet. Men teknologigrupper sier at tiltaket grunnlovsstridig hindrer plattformer fra å fjerne nynazistiske og Ku Klux Klan-påstøp eller russisk propaganda om deres invasjon av Ukraina, skriver Bloomberg.

«Vi avviser plattformenes forsøk på å trekke ut en fri-sensurrettighet fra grunnlovens ytringsfrihet,» sa et dommerpanel i ankedomstolen.

Les også: Kjørte bil i en hastighet av 100 km/t i øde oversiktlig 80-sone – mistet førerkortet (+)

Dommerne sender saken til en lavere rett for videre behandling, i samsvar med deres oppfatning.

NetChoice, en gruppe som representerer Facebook-eier Meta og andre internettselskaper, sa at de var skuffet over avgjørelsen, som undergraver «First Amendment» beskyttelsen.

«Balanse av fri uttrykk og nettsikkerhet er det som gjør internett brukbart,» sa gruppen i en uttalelse. «Når du går på nettet, bør ingen tvinges til å vasse gjennom forferdelig og støtende innhold.»

Flertallets mening ble skrevet av dommer Andrew Oldham, som ble nominert til benken av president Donald Trump. Dommer Edith Jones, en nominert av president Ronald Reagan, var enig med Oldham. Dommer Leslie Southwick, en nominert av president George W. Bush, var delvis dissens med flertallet.

Abbott signerte loven, kjent som HB20, for et år siden som en del av et bredere republikansk fremstøt mot det partiet ser på som sensur av sine synspunkter.

Kritikere av loven har sagt at den vil skape kaos på sosiale medieplattformer ved å fjerne deres evne til å moderere og fjerne innhold som faller utenfor brukerens retningslinjer. Det vil også tillate innbyggere i Texas å saksøke plattformer hvis innlegg fjernes ved å hevde at innholdet deres blir sensurert.

En lignende lov i Florida ble slått ned av den 11. US Circuit Court of Appeals i Atlanta. I sin uttalelse bemerket NetChoice at avgjørelsen var enstemmig. Gruppen hadde håpet at New Orleans-panelet ville følge samme vei.

«Vi vil ikke», skrev dommerne i sin avgjørelse. «Lovene til Florida og Texas er veldig forskjellige.»

Florida-loven vil, om den trår i kraft, gi vanlige folk muligheten til å saksøke de sosiale medieselskapene for opp til 100.000 dollar om de føler seg urettferdig behandlet.

Siste ord vil trolig komme fra høyesterett.

Stadig avdekkes asylmisbruk som er totalt ukjent for Norges befolkning (+)

mest lest