Omrokkeringer blant «Andre» på ny måling

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 17. november 2022 | 20:26

I Sentios siste måling for Nettavisen er det naturlig nok Aps (16.7) og Sps (4,5) resultater som får mest oppmerksomhet i pressen. Men iNyheter velger som vanlig å vie litt ekstra oppmerksomhet til de partiene som ikke er på Stortinget også.

På disse målingen er det normalt 1000 mennesker som blir spurt. Dermed kan man regne seg frem til at 10 personer må svare et bestemt parti for å få 1,0 prosent. Og en «velger» gir 0,1 prosent. På så så lave tall vil det være en del utslag fra gang til gang uten at det betyr at endringene er signifikant.

Men likevel er tallenen muligens noe bekymringsfulle for Industri- og næringspartiet (INP). På Sentios forrige måling for Nettavisen.

Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 5,4 prosent. Det er en tilbakegang på 0,6 prosent.

I forrige måned fikk Industri- og næringspartiet (INP) 2,8 prosent, men partiet faller nå med 1,1 prosentpoeng, til 1,7 prosent. Det vil si at 28 personer sa INP forrige gang, bare 17 personer denne gang.

Les også: Demokratene størst av «Andre» på ny VG-måling: – Motiverende (+)

Nest størst av småpartiene er faltisk Pensjonistpartiet, som får 1,5 prosent (+0,3). Deretter kommer Demokratene med 1,0 prosent (+0,0). Det vi si samme resultatet som sist.

Folkets parti (FNB) med 0,4 prosent (+0,4), Helsepartiet med 0,2 prosent (+0,2) og Partiet De Kristne (som nå heter Konservativt) med 0,2 prosent (+0,0).

Liberalistene (-0,2) og partiet Sentrum (-0,6) får begge 0,0 prosent. Det vil si at ingen av 1000 spurte oppga disse partiene som sine preferanser.

Også i målingen til Respons Analyse for VG denne uken ble det en kalddusj for INP. Der fikk de bare 1,0 prosent og var ikke en gang størst av «Andre». Demokratene fikk 1,5 prosent på VG-målingen.

Rødt kraftig tilbake

Blant stortingspartiene er det hele fem partier som ligger under 5 prosent. Størst tilbakegang har Rødt, som er ned 2,4 prosent og havner på 4,7.

Ytre-venstre konkurrenten SV får hele 10 prosent. Målingen ble tatt opp før det ble offentlig at Audun Lysbakken ikke tar gjenvalg som partileder.

INP inne med søyle Aftenpostens gallup for første gang: – En ren vitamininnsprøytning (+)

mest lest