Russlands FN-ambassadør: – Se dere i speilet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. november 2022 | 06:45

Uttalelser fra Warszawa og Kiev om missil-hendelsen i Polen var et forsøk på utløse en direkte konflikt mellom Russland og Nato, sier Russlands FN-utsending Vasilij Nebenzja.

De absolutt uansvarlige uttalelsene fra ledelsen i disse to landene kan ikke oppfattes på noen annen måte, sa Vasilij Nebenzja på et haste møte i FNs sikkerhetsråd på onsdag kveld.

Møte var etter det siste døgnets hendelser i Polen, etter en rakett eksploderte tirsdag i en landsby. To polske menn ble drept. Lenge ble det fryktet at Polen, som er medlem i Nato, var blitt dratt inn i konflikten mellom Russland og Ukraina.

Men ifølge nye opplysninger har slått fast at det var en ukrainsk forsvarsrakett som eksploderte i Polen like ved grensen til Ukraina.

Nebenzya sa at Ukrainas president Vladimir Zelenskyj umiddelbart etter eksplosjonen i Polen anklaget Russland for beskytningen, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Disse uttalelsene kom fra en person som ikke kunne unnlate å få informasjonen om at det var ukrainske missiler avfyrt av et luftforsvarssystem som fløy over til Polen. Det betyr at det ikke bare var bevisst desinformasjon, men et bevisst forsøk på å få Nato, som fører en stedfortrederkrig med Russland i Ukraina, til å bli involvert i et direkte sammenstøt med vårt land, sa ambassadøren i sin tale til Sikkerhetsrådet.

Les også: – Vesten rykker nærmere verdenskrig

– Noen av dere har repetert deres favorittmantra: Hvis det ikke var for Russland, ville ikke vært i denne situasjonen. Vel, jeg vil nok en gang minne dere om at vi ikke ville vært her i situasjonen hvis ikke vestlige land hadde deltatt i et blodig internasjonalt kupp i Kyiv i 2014, sa ambassadøren, og fortsatte:

– Jeg må nevne at det ukrainske forsvaret lenge har hatt et dårlig rykte. Når dere kritiserer noen, se dere i speilet. Ikke glem hvordan dere arrogant fornekter diskusjonen om europeisk sikkerhet.

– Vi er vant til det faktum at Ukraina ikke kan kritiseres.

–  Polens russofobiske regjering var ikke mye annerledes da de sa fra starten av sa med full tilit at de kom under et russisk angrep. Landets utenriksdepartement innkalte den russiske ambassadøren i nattens mulm og mørke og ga ham en resolutt protest, sier Nebenzya.

– Russland er langt fra å gi seg

mest lest