Traavik får likevel statsstøtte: – Godt å se at byråkratiet ikke fryser ut Morten helt

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 17. desember 2022 | 15:40

Den tidvise kontroversielle scenekunstneren som i slutten av august mistet sin kulturstøtte for første gang siden 1998, får nå Kulturrådets godkjenning likevel, skriver Subjekt.

Grunnen til at scenekunstkompaniene ikke fikk støtte var at Kulturrådet gjorde endringer for kunstnerskapsordningen for scenekunstfeltet, der de etablerte scenekunstkompaniene har blitt nedprioritert.

Blant flere som nå likevel får støtte, er Morten Traavik fra Traavik.info. Kompaniet ba om fem millioner over to år, men får kun tildelt 1,8 millioner over ett år.

Beslutningen kommer etter at Anette Trettebergstuen har gitt fire millioner til Kulturrådet, øremerket til scenekunstfeltet. Midlene skal ha vært en oppspart sum ment til en søkbar ordningen for etablerte scenekunstordninger som er under utvikling.

Ordningen har kunstnerne har ventet på i fem år. Nå har regjeringen besluttet å heller bruke de oppsparte midlene som egentlig var ment til søkeordningen, til Kulturrådets prosjektstøtte innen dans og teater.

Flere av scenekunstkompaniene som fikk avslag på den endrede kunstnerskapsordningen som nå nedprioriterte scenekunst, og som har søkt på prosjektstøtteordningen fra Kulturrådet for scenekunst, har dermed fått tildelt midler.

Les også: Sløseriombudsmannen: – Scenekunstmiljøet har blitt et parallellsamfunn

Det raste stor kritikk mot Kulturrådet når det i sommer først ble kjent at Morten Traavik ikke fikk tildelt statsstøtte. Avslaget kom nemlig kort tid etter at Traavik i samarbeid med blant andre Sløseriombudsmannen Are Søberg, har satt opp forestillingen Sløserikommisjonen, som satt spørsmål ved Kulturrådets bruk av folkets skattepenger.

Sløserikommisjonen og kritikk av nettopp skattepenger på kunst og kultur var også tema i dokumentaren Prosjekt sløseri som også ble sendt i sommer, der flere aktører innen kunstfeltet fikk gjennomgå kritikk og fikk satt offentlig lys på sitt tidligere rimelig lukkede miljø.

– Kulturrådet er et parallellsamfunn med sine egne hemmelige regler og lover, like åpne og transparente som Kreml, sa Morten Traavik den gang til Subjekt.

Les også: Morten Traavik vrakes av Kulturrådet: – Like åpne og transparente som Kreml

Også Sløseriombudsmannen satte også spørsmål ved som kunne tolkes som et politisk- eller hevngjerrig motivert avslag for Morten Traavik, og mente kunstmiljøet befant seg i sin egen boble hvor det har vokst frem en ukultur hva gjelder syn på offentlige midler.

– Jobber du med å lage en vei, skjønner du at du lager veien for noen. Veientreprenører er vant med å være en del av samfunnet hvor man lever sammen med kundene, som også er de samme som betaler for moroa. Scenekunstmiljøet har derimot delvis blitt et parallellsamfunn som er løsrevet fra resten av landet. «Kundene» er stort sett noen få andre scenekunstnere og anmeldere, som igjen stort sett er personlige venner med kunstnerne. De som betaler for kulturrådsmidlene sees på som en skitten, ukjent, ekkel grå masse de har lite empati med, sa han til iNyheter i sommer.

– Da jeg åpnet en dør og slapp denne massen inn på teaterscenen følte de et sterkt ubehag rundt det. Når kald og varm luft møtes skapes lyn og torden.

Sløseriombudsmannen er imidlertid fornøyd med at Morten Traavik likevel får støtte.

– Morten får en del mindre enn før, og bare for ett år fram i tid. Men uansett noe det skal være mulig å få mye spennende ut av. Jeg har jo vært kritisk til hele støtteordningen, men når den først eksisterer er det godt å se at byråkratiet ikke fryser ut Morten helt. Det er også fint å se for eventuelle andre som vurderer å starte prosjekter som kan oppfattes som kontroversielle, sier han til iNyheter.

Kulturrådet opplyser at utvalgslederen for scenekunst ble erklært inhabil under siste omgang behandling av tildelingen av kunststøtte til Traavik.info.

PS: Are Søberg styremedlem i Traavik.info.

SETTER DU PRIS PÅ DENNE ARTIKKELEN? INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 ELLER BANK 1506.80.92768

Sjette-del av «Twitter Files»: FBI jobbet sammen med Twitter

mest lest