Rabita-moskeen i Oslo har brutt loven og har skjult økonomi: Finansieres fra Kuwait og Qatar

Avatar photo
Publisert 17. desember 2023 | 23:04

Nettavisen skriver at de nå kan avsløre at den kontroversielle Rabita-moskeen i Oslo har en skjult økonomi, og at de har brutt loven i flere år.

Rabita fikk i år et enormt tilskudd fra staten på hele 5.118.333 kroner. Men skattepengene er ikke den eneste inntekten de har.

Nettavisen skriver at de har undersøkt moskeens økonomi i flere måneder, og at de nå kan avsløre at Rabita ikke bare er en moské, men også et eiendomskonglomerat med til sammen 13 eiendommer i Norge, som de har betalt minst 60 millioner kroner for i innkjøp.

Eiendommene er finansiert med donasjoner og innsamlinger fra land som Kuwait og Qatar, skriver Nettavisen.

Rabita driver også et reisebyrå med pilegrimsreiser til Mekka. Fra fra dette reisebyrået er det kjøpt varer og tjenester i Belgia og Saudi-Arabia for 27 millioner kroner.

Men regnskap til Brønnøysund har moskeen aldri levert, noe som er brudd på regnskapsloven. Straffen for å bryte regnskapsloven er opptil to års fengsel. Til tross for at moskeen driver næringsvirksomhet, er det ikke registrert i mva-registeret, slik alle norske bedrifter er forpliktet til.

Alle trossamfunn i Norge får støtte fra Statsforvalter. Tar man imot disse pengene, må man levere regnskap og vise hvordan støtten er brukt. Det har Rabita gjort for en del av inntektene. Statsforvalter krever imidlertid kun at man opplyser om hvordan selve statstilskuddet er brukt.

Les også: Politiet får Lamborghini med 666 hester

I Rabitas egne rapporter, oppgir moskeen å ha verdier til 22,1 millioner i 2018 og 34,3 millioner i perioden 2018-2022. Når man har så store verdier i omløp, krever regnskapsloven at det leveres regnskap til Regnskapsregisteret, en del av Brønnøysundregistrene. Men Brønnøysundregistrene har aldri mottatt regnskap fra Rabita. Det bekrefter Regnskapsregisteret selv i en e-post til Nettavisen.

Rabita-moskeen er omstridt fordi to fremmedkrigere, Anders Østensvig Dale og en norsk tunisier omtalt i media under navnet Jamal, har gått i moskeen. Den terrorsiktede Zaniar Matapour var på besøk i moskeen samme dag som skytingen ved London pub i Oslo.

Svenske forskere har knyttet både norske Rabita og dens svenske søstermoské til det muslimske brorskapet, en islamistisk organisasjon som jobber for en konservativ tolkning av islam.

mest lest