Mens nordmenn flest forbereder seg på en saftig julehøytid med tradisjonelle kjøttretter, utfordrer NOAH nå vår kjære ribbetradisjon ved å lansere et nytt nettmagasin – Veggisnytt.no.
Initiativet, som går live den siste uken før jul, tilbyr tips, oppskrifter og positive nyheter for alle som ønsker en såkalt mer bærekraftig og dyrevennlig jul, melder NOAH i en pressemelding.
– Vi tror det er mange som lengter etter å feire en koselig jul – som ikke har et så ukoselig bakteppe som kjøttindustrien tross alt er, sier Siri Martinsen, leder i NOAH.
Plantebasert julehjelp
Ifølge NOAH er behovet for et mer etisk forbruk spesielt aktuelt nå i desember, der kjøttforbruket topper seg. Med Veggisnytt håper organisasjonen å inspirere nordmenn til å utforske plantebaserte alternativer.
Nettmagasinet inneholder ikke bare nyheter for dyrevennlig og plantebasert utvikling, men også oppskrifter, nyttige guider og ekspertråd om mat, dyrking, trening og helse.
– Det kommer stadig viktige fremskritt innenfor vegetarisk matproduksjon, plantebasert landbruk og dyrevennlig livsstil. Men ikke alt når overskriftene i norske aviser. Veggisnytt skal både løfte frem utviklingen i Norge, og fange opp inspirerende nyheter fra hele verden, og sørge for at de gir ringvirkninger også her i landet, uttaler Martinsen om veggisnytt.
Utfordrer ribbesesongen
Selv om kjøttretter som ribbe og pinnekjøtt står sterkt i norske juletradisjoner, mener NOAH at tiden er inne for å vurdere mer dyre- og miljøvennlige valg. Organisasjonen håper at Veggisnytt kan bli en ny juletradisjon for mange.
– Veggisnytt er rett og slett et sted for hyggelige nyheter, gode tips og god stemning. Det er NOAHs julegave til alle nordmenn, avslutter Martinsen.
Les også: EU foreslår å svekke ulvens beskyttelsesstatus
Og etterspørselen er nok der – litt avhengig av hvordan man ser på det. Bare tre prosent av befolkningen spiser vegetarmat på julaften, men samtidig rapporterer disse at juletiden er vanskelig.
– Høytider og familieselskaper er vanskeligst for vegetarianere. Bare to av ti synes det går greit, sier matforsker ved OsloMet, Annechen Bahr Bugge, i en artikkel på Forskning.no.
For tre år siden gjennomførte hun en undersøkelse om hva det innebærer å være vegetarianer i Norge, hvor studien inkluderte hele 800 deltakere, hvor halvparten var vegetarianere eller veganere, mens resten spiste fisk, men ikke kjøtt.
Om Veggisnytt.no blir årets digitale julegave gjenstår å se, men kanskje tallerkenen til også veganere og vegetarianere bli hakket friskere enn ved en porsjon ferdigmat fra Fjordland.