Morrow får gigantlån fra staten

Avatar photo
Publisert 17. desember 2024 | 15:51

Morrow batterifabrikk i Arendal får et statlig lån på 1,5 milliarder. Det opplyser Innovasjon Norge etter at styret behandlet lånesaken tirsdag.

– Dette er resultatet av en lang dialog, og at man har funnet en god løsning som ivaretar en god fordeling av risiko mellom partene, sier Kjetil Svorkmo Bergmann, kommunikasjonsrådgiver i innovasjon Norge til E24.

Regjeringen la nylig frem ordningen Grønn industrifinansiering, hvor fem milliarder kroner skulle legges på bordet til grønn industri. Fra denne låneordningen får Morrow totalt 400 millioner kroner. I tillegg får batterifabrikken lån på vanlige kommersielle vilkår på til sammen 1,1 mrd kroner. Det skriver NRK.

Investor Øystein Stray Spetalen har i høst rettet kraftig kritikk mot regjeringens støtte til batterifabrikken. Han mener det er «umulig» at Morrow kan konkurrere med verdens ledende forskningsmiljøer og teknologigiganter som Elon Musk.

Les også: – Er det én ting verden ikke trenger, så er det en ny batterifabrikk

I 2022 sa daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at Norge skulle bli en stor batterinasjon og lokke til seg gigafabrikker. Men ambisjonene har møtt en rekke utfordringer. Batterifabrikken Freyr i Mo i Rana har vendt nesen mot USA, etter at de kunne lokke med større statlige subsidier. Norske Beyonder har sikret produksjonskapasitet for sine batterier i Kina, mens planene i Norge lar vente på seg. Og i Sverige har batteriaktøren Northvolt sett seg nødt til å søke konkursbeskyttelse.

– Kina har 30 års forsprang på oss. Dette er teknisk vanskelig og veldig kapitalkrevende, sa Beyonder-sjef Tove Nilsen Ljungquist nylig til E24.

– Og så kommer IRA, som skaper investeringsvilje i USA. Samtidig er det overkapasitet i Kina, og de dumper battericeller på markedet. Da blir det vanskelig å konkurrere, og investorer trekker seg unna.

Vianode har bygget en batterigrafitt-fabrikk til to milliarder i Porsgrunn, men dropper planene om en fullskalafabrikk i Bamble til over ti milliarder kroner, til fordel for Nord-Amerika. Corvus Energy har en batterifabrikk i Bergen, men droppet i fjor en planlagt milliardfabrikk i Bjørnafjorden, blant annet fordi USA tilbyr betydelige subsidier. Det skriver E24.

mest lest