Måling: Putin er like populær som før

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. februar 2023 | 14:41

I vestlige medier fremstillles Putins krig i Ukraina som en strategisk katastrofe. Britisk etterretning anslår at ca. 60.000 russiske soldater er drept det siste året og til sammen 200.000 drept eller såret.

Men Putins popularitet ser ikke ut til å ha tatt skade. De fremste kritikerne har allerede reist eller flyktet fra landet. Som det ofte skjer i et land, samler man seg bak lederne i en krigssituasjon.

Det er målingen fra Levada-instituttet som viser tallene. De regnes som et regimekritisk og uavhengig institutt og gjengis ofte i vestlige medier. Det er Dagsavisen som er først ute med tallene for et norsk publikum.

Hele 82 prosent synes Putin gjør en god jobb. Det er langt flere enn under pandemien. Sitt bunnpunkt hadde Putin på 59 i april og mai 2020.

Skjermbilde Levada

Undersøkelsen blir foretatt gjennom personlige intervjuer med litt over 1.600 personer både i byer og i distriktene.

«Levada-senteret blir av russiske myndigheter ansett som utenlandsk agent, og instituttet sier seg uavhengig av den russiske staten,» skriver Dagsavisen.

Les også: Forsvarssjefen: Ukraina kommer ikke til å vinne krigen

Putins popularitet har variert mellom rundt 60 prosent til nesten 90 prosent. Aller høyest skåret han i 2007/2008 og i 2014/2015. Sistnevnte periode var like etter at Russland annekterte Krym-halvøya fra Ukraina. I 2008 raslet Russland med sablene mot Georgia. Det var også i 2008 at Nato formelt erklærte at Ukraina og Georgia kunne bli medlem i Nato.

– Riktignok er russere splittet, og meningene deres polariserte, etter hvert som folk blir lei av krigen. Men i stedet for å svekke Putins grep om makten, har «spesialoperasjonen» bare styrket det. De som frykter Putin har enten flyktet fra landet eller er stille, skrev Andrej Kolesnikov, seniorforsker ved tenketanken Carnegie Endowment for International Peace, nylig i en artikkel for det amerikanske tidsskriftet Foreign Affairs.

Håpet i Vesten om at misnøye med krigen skulle velte Putin intern, ser foreløpig ikke ut til å skje.

Heller ikke da Putin annonserte økt mobilisering i september sank popularitetens hans nevneverdig.

I målingen tat opp i slutten av januar sier 66 prosent at de synes landet går i riktig retning, en oppgang fra 63 prosent i desember. Dette har holdt seg over 60 prosent gjennom alle krigens 12 måneder. 24 prosent synes landet går i gal retning.

Soldater dør – mens norske partiledere serverer floskler (+)

mest lest