Favoritt som ny NATO-sjef med klar beskjed: – Europa må slutte å klage over Trump

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. februar 2024 | 19:30

La oss tenke på vårt eget forsvar, og ikke hvem som sitter i Det hvite hus, sier den nederlandske statsministeren Rutte med adresse til europeiske hovedsteder-

Europeisk land bør fokusere mer på å utvikle sine forsvarsevner og støtte Ukraina enn å bekymre seg for hvem som blir USAs neste president. Dette uttalte han i et intervju med Euractiv

Under en samtale med Euractiv på sidelinjen av sikkerhetskonferansen i München, gjentok Rutte tidligere uttalelser han hadde gitt på konferansen lørdag 17. februar. Han oppfordret europeiske forsvarsansvarlige til å «slutte å klage over Trump.»

Disse kommentarene kom etter at Donald Trump, tidligere president i USA, hadde skapt oppsikt i Europa ved å si at han ikke ville støtte NATO-land i en ny presidentperiode hvis de ikke økte sine forsvarsinvesteringer.

Da Euractiv spurte Rutte om skritt NATO burde vurdere, siden det å øke forsvarsbudsjettene kanskje ikke er nok, påpekte Rutte at hovedproblemet ser ut til å være at «vi ville reagere bare på grunn av Trump – la oss vente og se hvem som blir valgt.»

«Det er avgjørende at vi forbedrer vår produksjonskapasitet og øker utgiftene våre til forsvarssystemer – og forsvaret generelt – fordi det tjener våre egne interesser,» uttalte han.

Rutte, som overraskende kunngjorde at han ville trekke seg fra nederlandsk politikk i juli, regnes som den ledende kandidaten til å overta ledelsen for den vestlige forsvarsalliansen når Jens Stoltenbergs periode som NATO-generalsekretær avsluttes i oktober.

NATO-diplomater antyder at Rutte, som har en lang karriere bak seg og har bygget opp et produktivt forhold til Trump, kan ta på seg rollene som den neste «Trump-tolkeren», en betegnelse som ofte ble brukt om Stoltenberg.

Trump tjenestegjorde som president i fire år, og han trakk seg ikke fra NATO. «Jeg stoler ikke bare på hans endelige beslutning, men også på USAs kongress og senat for å forhindre at noe slikt skjer,» sa Rutte til Euractiv.

Det finnes en rekke tverrpolitiske aktører som vil innse at hvis Putin fra Russland klarer å påvirke eller til og med dominere disse delene av Europa, vil det utgjøre en direkte trussel mot USA, forklarte Rutte.

De vil forstå at NATOs eksistens ikke bare skyldes historiske bånd, og at det ikke handler om å kun assistere ‘de stakkars europeerne’ – nei, det er faktisk i deres egen interesse, fortsatte han.

Trump hadde rett i å påpeke for oss europeere at vi trenger å arbeide mot å nå 2% målet og det er på tide at vi setter opp tempoet, sa Rutte.

Med EUs siste innsats for å styrke den europeiske forsvarssektoren, har det nå oppstått spenninger i unionen om den nye forsvarspolitikken som dekker hele EU, bør begrenses til EU-baserte selskaper og oppmuntre medlemslandene til å håndtere innenfor unionen.

I de senere årene har USA presset på nasjoner – som for tiden bruker omtrent halvparten av sitt forsvarsbudsjett på utstyr fra USA – til å foreta en betydelig endring ved å investere flere av disse midlene lokalt.

Da Euractiv spurte hvordan Europa kan sikre en forsvarsindustri som møter dagens krav, svarte Rutte «Europeere må forbedre sin gjensidige koordinering.»

«Det er veldig positivt at vi som land forbedrer koordineringen vår seg imellom, og det er flott når dette skjer på europeisk nivå, samtidig som vi er en åpen dialog med resten av verden,» sa Rutte. 

Han viste til kjøpet av de amerikanske F-35 jagerflyene som et eksempel, som fortsatt er det foretrukne alternativet i Europa fremfor design av nye europeiske jagerfly for fremtiden.

«Selvfølgelig, hvis vi kunne anskaffe europeiske, ville det vært fantastisk, men for å være realistisk, vil vi aldri nå dette målet uten også å samarbeide med USA, og dette kan fortsatt gjøres på en svært åpen måte,» la Rutte til.

Rutte påpekte at Zelenskyj «er den eneste som kan initiere fredsforhandlinger direkte med Russland.»

«Når den tiden kommer, må vi imidlertid også samles med USA, innenfor NATO, og sammen med russerne for å diskutere fremtidige sikkerhetstiltak mellom oss og Russland.»

«Dette kan ligne på hva som skjedde under den tyske gjenforeningen i 1990, der samtaler om sikkerhetstiltak for hele Europa ble holdt samtidig,» tilføyde han.

mest lest