Norske medier lyver om JD Vance

Ole Asbjørn Ness
Featureredaktør iNyheter
Publisert 18. februar 2025 | 13:58

Dette er en kommentar.

Norske mediers fordummende gjengivelse av Vances tale feilinformerer det norske folk.

Fredag holdt den amerikanske visepresidenten JD Vance en historisk tale i München. En forutsetning for å kunne mene noe talen er at man lyttet til den eller leste den selv.

I iNyheter gjorde vi det, men vi lyttet også til NRKs gjengivelser. Dessverre var disse politisert og svært fordreide, især på Dagsnytt 18 fredag. NRK sviktet altså i det som er journalistikkens grunnlov: I stedet for å referere det som faktisk ble sagt, fordreide NRK dette og presenterte det i tråd med deres egen politiske agenda.

Gitt at Norge nå er på vei inn i en politisk ulvetid, hvor det er meget god grunn til å stille spørsmål om den amerikanske sikkerhetsgarantien gjelder, så er et minste minimum at man gjengir den amerikanske visepresidenten noenlunde etterrettelig. Det er alvor nå. Og mediene må gjøre sitt med å være etterrettelige.

Derfor oversatte vi i iNyheter visepresidentens tale til norsk.

En av dem som blir forarget over dette er Nationens kommentator Eva Nordlund, som i en kommentar skriver om oss: «Kritikken mot NRK er både malplassert og feilaktig.»

Eh, nei. Nordlund har enten ikke lyttet til Dagsnytt 18 fredag, eller så har hun ikke lest Vance» tale, kanskje har ikke gjort noen av delene for hør bare. På direkte spørsmål fra NRKs Sollund om hva som var hovedbudskapet i kritikken fra Vance, svarte NRKs journalist Zofia Paszkicz: «Det var en religiøs tale han holdt, han beskyldte europeere for å forfølge kristne.»

NRKs utenrikspolitiske redaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, fulgte opp med å karakterisere det hele som «noe som minnet om en amerikansk valgkamptale.»

Det er komisk å gjøre en så dårlig journalistisk jobb som NRK presterte denne dagen. Det er dobbeltkomisk at Eva Nordlund applauderer så dårlig håndverk, samtidig illustrerer dette også hvorfor mediebransjen er i endring og hvorfor kunstig intelligens vil erstatte mange journalister og forbedre journalistikken.

Jeg matet nemlig talen inn Grok, X sin KI-modell, og ba om et referat av talen på 50 ord.

Resultatet ble som følger: «Talen handler om felles verdier og demokratiets tilstand i Europa. Den kritiserer angrep på ytringsfrihet, inkludert sensur og valgannulleringer, og oppfordrer til å forsvare borgernes rett til fri tale og demokratiske prosesser. Masseinnvandring og dens konsekvenser blir også diskutert.»

NRK tøver. Nordlund applauderer tøvet, altså dobbelt tøv, og kunstig intelligens gir bedre og mer presis informasjon enn både NRK og Nationens kommentator.

Det kan være at Nordlund ikke synes det er så interessant, jeg synes det er svært interessant. Forhåpentligvis finner økonomisjefen i både NRK og Nationen det også interessant.

Nordlund hører til dem som mener at Trump og Vance er i gang med å demontere det amerikanske demokratiet, jeg er av en annen oppfatning.

Sant nok er det mange ting ved Trump jeg ikke liker, men i motsetning til de fleste norske kommentatorer anser jeg meg ikke som en ekspert på hverken amerikansk utenriks- eller innenrikspolitikk.

Likevel hevder jeg følgende: Det finnes utvilsomt bekymringsfulle og autoritære trekk ved Trump, likevel velger jeg foreløpig å la tvilen komme ham til gode.

Ikke minst av følgende årsaker:

For det første vant han valget i USA. Trump er demokratisk valgt, jeg vil hevde at presidenter som er valgt fortjener mer respekt enn de som ikke er valgt.

Dessuten er det interessant at han ikke minst vant valget siden Biden hadde mistet kontroll over grensene. Et land som mister kontrollen over egne grenser, vil fort kunne opphøre å være et land.

Eva Nordlund er kommentator i Nationen, det er en avis som gjerne forsvarer importvern på landbruksprodukter, og som mener det vil få katastrofale følger for norsk landbruk hvis dette importvernet fjernes. Det er jeg enig i, men det er litt underlig å tro at ikke import av fremmedkulturelle mennesker over tid vil kunne bety enda større forandringer enn fremmede oster.

Sett fra høyresiden i USA, og fra mitt perspektiv, så begår Europa et langsomt selvmord. Det gjør oss ikke til spesielt interessante partnere på sikt. At vi velger å aksellere selvmordet gjennom en stupid energi- og klimapolitikk som ødelegger kontinentets konkurransekraft og industrielle kapasitet, gjør oss ei heller til partnere å regne med i fremtiden.

Enhver som har engasjert seg i denne innvandringsdebatten fra høyre vet dessuten at man kontinuerlig må leve med kanselleringsforsøk eller med meningsmotstandere som kontakter arbeidsgivere eller oppdragsgivere med budskap om hvor forferdelig du er. Jeg har etterhvert ikke tall på hvor mange som har fortalt meg at de lever med denne frykten.

Kanskje er frykten overdrevet, men den oppleves høyst reell.

Tyskland går nå mot et valg. Der har man et parlamentarisk system. Tradisjonelt betyr dette at partiene må samarbeide med hverandre for å kunne skape stabilitet. Nationens yndlingsparti Senterpartiet er selve kroneksempelet på et parti som har behersket denne kunsten til fulle, og som med ujevne mellomrom har skiftet side i politikken.

I Tyskland samles nå de øvrige partiene i en allianse mot AfD (Alternativ for Tyskland), og ønsker å nekte dette partiet enhver innflytelse. Gitt meningsmålingene er dette altså en allianse som tar til orde for å frata hver femte tyske velger enhver politisk innflytelse.
Eva Nordlund mener kanskje at dette er en klok strategi. Det var en strategi som forliste i Sverige, og som trolig bidro til det vi i dag kaller for «svenske tilstander». Et samfunn som plages av høy kriminalitet og etniske skillelinjer, hvor selv samfunnsstabiliteten på sikt kan være truet. Det er ikke mer ytre høyre enn at Unge Høyres begavede leder har vært inne på lignende tanker som meg her.

Hvis Eva Nordlund tror at dette er en oppskrift på stabilitet i Tyskland, så tar hun altså feil, tror jeg.

Det vi var vitne til i München var altså europeiske ledere som fikk oppleve at Trump mener det han har sagt, og som han har sagt i hvert fall siden 2016, og som amerikanske presidenter har sagt lenge før ham: Europa må på sikt ta kostnadene ved å forsvare seg selv. Hvis vi legger lokk på debatter og valg som vil kunne gi Europa vekstkraften tilbake, da gjør vi oss bare enda mer irrelevante for USA på sikt.

At det budskapet først nå synker inn, både hos Eva Nordlund og andre, kan ikke minst skyldes at norske medier tydeligvis ikke er så fryktelig opptatt av å referere amerikansk politikere korrekt, og at de synes mye mer opptatt av skadene ved osteimport enn ikke-vestlig innvandring. Det lover ikke godt for Norge, men det lover godt for iNyheter.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest