Svak krone kan åpne døren for dobbel renteheving

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. mars 2023 | 02:51

Den svært svake kronekursen er en hodepine for sentralbanken.

Det kan potensielt føre til en ny heving på 0,5 prosentpoeng, mener Nordea.

«Vi vil imidlertid ikke bli overrasket om sentralbanken øker med 0,5 prosent på grunn av den overveldende kronesvekkelsen siden desember», skriver valutastrateg Dane Cekov og sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i et notat.

Det har vært mye markedsuro den siste tiden, med banker som har gått over ende eller har trengt hjelp for å overleve. Den sveitsiske banken Credit Suisse må låne opp til 50 milliarder sveitserfranc (577 milliarder kroner), av den sveitsiske sentralbanken.

«Vi tror det mest sannsynlige utfallet er at Norges Bank vil holde seg til planen fra januar og øke renten med 0,25 prosentpoeng neste uke, men på grunn av den ekstreme svekkelsen i kronen i det siste kan Norges Bank velge å ta et modigere valg og øke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng», skriver Cekov og Olsen i Nordea.

«Selv om Norges Bank trolig ikke er bekymret for den norske banksektoren, er de trolig veldig bekymret over den svake kronen. Kronen er nå gode åtte prosent svakere enn antatt i desember», skriver de.

En svakere krone enn ventet vil føre til at den importerte inflasjonen blir høyere. Den importerte inflasjonen står for en tredjedel av kjerneinflasjonen i Norge. Norges Bank ser særlig på kjerneinflasjonen når de setter renten. I februar var kjerneinflasjonen på 5,9 prosent, mens Norges Bank styrer etter et mål om to prosent prisvekst over tid.

Kronen er blant valutaene i verden som har svekket seg mest siden nyttår. Og som i andre tilfeller der vi har sett en betydelig kronesvekkelse, er det fordi flere faktorer trekker i den retningen samtidig. Helt siden starten av fjerde kvartal har gassprisene falt jevnt og trutt, hele 86 prosent fra toppen i fjor og til nivåer vi ikke har sett siden sensommeren 2021. Selv om oljeprisen har holdt seg over 80 dollar fatet, utgjør gasseksporten over halvparten av petroleumseksporten, og en eksportveid petroleumspris er ned 25 prosent siden nyttår, ifølge DNB.

Videre har rentedifferansen mot andre valutaer beveget seg i kronens disfavør, til tross for at Norges Bank også er inne i en rentehevingssykel. Kronen er ikke lenger å regne som en høyrentevaluta, når 2-års swaprenter er høyere i andre valutaer som USD, GBP, EUR og SEK.

Overførte 34 milliarder kroner til sine personlige kontoer

mest lest