– Uten at Klassekampen hadde ringt meg, så hadde vi ikke gitt ut Knut Hamsun, sier forlegger Tore Rasmussen i Legatum Publishing til iNyheter.
Det var i september i fjor at Klassekampen skrev en artikkel om at Knut Hamsuns klassiker «Markens grøde» like før var utgitt ut på det høyreradikale australsk-amerikanske forlaget Imperium Press.
Da var det 70 år siden Hamsun var død. Opphavsretten til et kunstverk oppheves 70 år etter kunstnerens død.
Men det var altså en utgivelse på engelsk, i utlandet.
Så ville Klassekampen gjøre en oppfølger, og de ringte til Tore Rasmussen. Han har en fortid i Vigrid, noe de opplyste leserne sine om. Han trakk seg fra Vigrid for 20 år siden, og har tatt avstand fra denne delen av sin ungdom. Senere har han blant annet etablert forlaget Legatum Publishing, som utgir bøker fra det de selv omtaler som «høyreorienterte» forfattere.
To dager etter at Klassekampen publiserer artikkelen om utgivelsen i USA og etter at de ringte Rasmussen, publiserer de så en ny artikkel. Denne gang med tittelen «Hamsun kan få mørkeblå innpakning«.
Artikkelen i Klassekampen fra 21. september 2023 begynner på denne måten:
– Ettersom Knut Hamsun er en gigant innenfor norsk litteraturhistorie, ser vi det som naturlig å gi ut hans samlede verker, sier Tore Rasmussen, forlegger i Legatum Publishing.
Deretter fortsatter artikkelen på denne måten:
«Tirsdag skrev Klassekampen at det høyreradikale australsk-amerikanske forlaget Imperium Press allerede har gitt ut en ny oversettelse av «Markens grøde». Nå følger også det norske høyreradikale forlaget Legatum Publishing opp med en egen Hamsun-satsing.»
– Morsomt
Men nå kan Tore Rasmussen fortelle iNyheter at han aldri hadde tenkt tanken på å utgi Hamsun før Klassekampen ringte.
– Det er jo litt morsomt, sier han. – Vi hadde ikke engang fått med oss at rettighetene til Hamsuns verker var frie, og ei heller hadde vi hørt om dette forlaget som Klassekampen skrev om.
– Så du fikk rett og slett ideen fra Klassekampen?
– Ja, ler han. – Uten at Klassekampen hadde ringt meg, så hadde vi ikke gitt ut Knut Hamsun.
– Men hvordan reagerte du da Klassekampen ringte? Latet du som om dere allerede hadde planene klare for å utgi ham?
– Jeg forsto at Klassekampen var og fisket for å kunne brunbeise oss. Det gikk da en faen i meg og jeg besluttet meg der og da for at vi skulle utgi Knut Hamsun.
– Når KI-satsingen vår så tok form, tenkte jeg tilbake på Klassekampens ufine stempling av oss i september og jeg besluttet derfor at Knut Hamsun skulle være første forfatter ut, sier Rasmussen.
Og siden den tid har det bare ballet på seg. Nå får Rasmussen og Legatum Publishing masse oppmerksomhet etter at de har tatt stemmen til Hamsun og skapt KI-genererte lydbøker basert på den.
Klassekampen har skrevet om dette KI-initiativet, NTB har plukket det opp, og nå er Rasmussen også invitert til NRK Dagsnytt 18.
Det som blant annet diskuteres er om stemmen kan gjengis, om det er del av opphavsrettigheten. Ekspertene strides, men en som gir Legatum rett er advokat Jon Wessel-Aas.
– Det skal mye til for å stoppe etterlikning av stemmene til kjente personer dersom det ikke er snakk om bevisst villedning, sier han til Klassekampen.
Rasmussen sier til iNyheter at all oppmerksomheten fungerer som god markedsføring for bøkene og forlaget Legatum Publishing. Han forteller at han denne uken også ble intrevjuet av SVT og at nyheten også er plukket opp i Danmark.
Og det hele startet altså med Klassekampen, skal vi tro Rasmussen. Det er virkelig snakk om at pressen setter dagsorden.