Folket i Ukraina er utmattet av krigen: – Snakker om sammenbrudd

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. april 2024 | 09:39

Og stemningen er negativ og pessimistisk.

Det melder dansk TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, som befinner seg i  landets hovedstad Kyiv.

– For første gang på lang tid snakker man om muligheten for en sammenbrudd. Muligheten for at ting plutselig tar en stor vending til det verre ved frontlinjen, sier Uffe Dreesen til den danske TV-kanalen..

Korrespondenten påpeker at den utmattende situasjonen skyldes en kombinasjon av Ukrainas mangel på militært utstyr og det pågående presset fra Russland ved frontlinjen.

– Dette har ikke fått folk til å si at vi bare må gi opp en stor del av landet. Det er en befolkning som er fast bestemt på å fortsette kampen på en eller annen måte, legger han til.


– Slagmarken begynner å skifte litt til Russlands fordel

– Ukraina har desperat behov for den hjelpen som kanskje er på vei, sier Lloyd Austin, USAs forsvarsminister, ifølge AP.

– Vi ser allerede at tingene på slagmarken begynner å skifte litt til Russlands fordel. Vi ser dem oppnå gradvise fremskritt. Vi ser at Ukraina blir utfordret når det gjelder å holde linjen, sier han.

Speaker for Representantenes Hus, Mike Johnson, sa onsdag at forslaget til hjelpepakken for Ukraina forventes å bli sendt til avstemning lørdag kveld lokal tid, ifølge Reuters.

Støtten i forslaget er på 26,38 milliarder dollar til Israel, hvorav noe vil dekke kostnadene for amerikanske militæroperasjoner som svar på nylige angrep. 60,84 milliarder dollar for å håndtere konflikten i Ukraina, hvorav 23,2 milliarder dollar ville bli brukt til å fylle på amerikanske våpen, beholdninger og fasiliteter.

I forslaget er det inkludert en bestemmelse som krever tilbakebetaling av økonomisk støtte til Kyiv, heller enn militær støtte, noe som var et krav fra konservative. Likevel har Biden-administrasjonen muligheten til å oppheve dette kravet.

mest lest