Ukrainas etterretningssjef: – Har enorm respekt for Trump, men selv ikke han kan få slutt på krigen

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 18. april 2024 | 19:03

Russland forbereder en offensiv i Donbas. General Kyrylo Budanov forteller hvordan Ukraina vil forsvare seg.

Russland vil prøve å innta hele Donbas regionen i sommer med en storoffensiv. Dette ifølge den Ukrainske generalen Kyrylo Budanov, lederen for den militære etterretnings tjenesten.

Han forteller i et intervju med The Washington Post hvordan Ukraina har tenkt å motstå denne storoffensiven fra Russland.

Donald Trumps sannsynlige overtakelse av det Hvite hus ble også kommentert i intervjuet.

Sjefen for Ukrainas etterretningstjeneste (HUR), Kyrylo Budanov fra Ukrainas forsvarsdepartement, forutser at Russland vil ønske å erobre så mye territorium som mulig før en eventuell endring i administrasjonen i USA.

– Frem til innsettelsen av deres president vil russerne prøve å erobre så mye territorium som mulig i Donetsk og Luhansk oblast, sier etterretningssjefen i samtale med Washington Post.

Avisen skriver at Russlands tilnærming kan bety at de håper at hvis Donald Trump blir president, vil han godta at disse territoriene ble overtatt av Moskva.

Planene til Ukraina for å bekjempe Russland

Budanov sier at ukrainerne vil stoppe russerne og planlegger å gjennomføre flere angrep bak frontlinjen. De vil også utnytte russiske frivillige som kjemper inne i Russland, med støtte fra HUR.

– Vi har foreslått en plan for å redusere den russiske kapasiteten. Den omfatter mange mål, som våpenindustrien, kritiske militære objekter, flyplasser, kommandosentraler og kontrollpunkter, sier generalen.

Ukrainske ledere vil vise vanlige russere at krigen også truer de som ikke bor nær kampsonen.

– Når du er, la oss si, i St. Petersburg og bare ser krigen på TV, vil du alltid støtte den. (…) Men folk begynner å bli nervøse når et objekt (blir angrepet) i nærheten av hjemmet deres, forklarte Budanov.

Hvorfor kjemper Ukrainere mot russere i Afrika?

Lederen for HUR uttalte seg også om meldingene om at deres tropper slåss mot russiske leiesoldater, ikke bare i Ukraina, men også på et annet kontinent. Dette viser spesifikt til stridighetene mot leiesoldater fra Wagner-gruppen i Afrika.

– Vi utfører slike operasjoner for å redusere det russiske militære potensial overalt hvor det er mulig. Hvorfor skulle Afrika være et unntak? svarte Budanov.

Ifølge den ukrainske generalen har «Putin blitt et offer for sin egen propaganda».

– De overopphetet samfunnet sitt ved å si at de var de mektigste og mest allmektige i verden, og han begynte å tro på det. Men det viste seg at militæret deres ikke var så mektig som de trodde, sier generalen.

Kyrylo Budanov: Vladimir Putin begikk en strategisk feil.

Budanov hevder at Vladimir Putins start av krigen i Ukraina var en «strategisk feil».

– Men Russerne kommer seg raskt, og dette er et faktum som bør huskes. De har bevist det gang på gang. Vi bør ikke undervurdere denne egenskapen. Putins krig ble støttet av over 70 prosent av russerne, legger han til.

Ifølge Budanov ønsker begge sider å oppnå mye, men dette er ikke realistisk, men snarere drømmerier.

– I sine drømmer okkuperer russerne hele Ukraina, og i våre drømmer har vi en seiersparade i Moskva. Ingen av disse utfallene er med andre ord sannsynlige, understreket etterretningssjefen.

Når kan krigen i Ukraina ta slutt?

Etter hans mening vil krigen fortsette så lenge Putins regime sitter ved makten.

– Med det neste regimet vil ting kanskje eller kanskje ikke endre seg, men det vil være en mulighet.

Etterretningssjefen ble også spurt om han tror Donald Trump vil forsøke å få slutt på krigen dersom han blir valgt til president i USA.

– Jeg har enorm respekt for Trumps personlighet. Det har vært ni tilfeller i livet hans der han har nådd toppen, falt helt til bunns og kommet tilbake til toppen. Men når det gjelder fredsplaner, vil selv ikke en person som ham kunne løse dette problemet på én dag, sier Budanov.

mest lest