Bloggere delte bilder av Ukrainas luftvern i aksjon – nå risikerer de åtte års fengsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. mai 2023 | 09:46

Ukrainske bloggere delte bilder og video av det store russiske missilangrep mot hovedstaden Kyiv tirsdag.

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU arresterte onsdag seks ukrainske statsborgere som risikerer opptil åtte års fengsel for å ha delt video og bilder av landets luftvernsystem under et storstilt russisk missilangrep mot hovedstaden Kyiv tirsdag, skriver Sky News.

De siktede, som beskrives som bloggere, er anklaget for å ha tatt opp «uautoriserte foto- og videoopptak av det ukrainske luftvernsystemet og delt relevant materiale på sosiale nettverk», heter det i en uttalelse fra SBU onsdag.

– De siktede har blant annet fotografert nederlaget til russiske kryssermissiler og ballistiske missiler. Ved å gjøre det risikerer de å avsløre plasseringen og detaljene i landets luftvernsystem, sa sikkerhetstjenesten.

– I løpet av minutter ble disse videoene plukket opp av en rekke Telegram-kanaler og russiske propagandakanaler, som er kontrollert av aggressorlandets spesialtjenester, la myndigheten til.

«Omfattende tiltak» er i gang for å fastslå omstendighetene rundt forbrytelsen, og gjerningsmennene, opplyser sikkerhetstjenesten. 

mest lest