Regjeringsoppnevnt utvalg foreslår å doble norsk bistand

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. mai 2023 | 20:25

I tillegg vil de kalle det «investeringer».

Det var i desember i fjor at utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) oppnevnte utvalget hvis oppdrag var «å komme med råd om hvordan vi kan sikre effektiv finansiering for å nå bærekraftsmålene» i Agenda 2030.

– 2030-agendaen representerer en helhetlig tilnærming til utvikling, siden den omfatter alle land og berører alle deler av samfunnet. Derfor er det viktig med kunnskap om hvordan Norge best kan forene innsats knyttet til globale utfordringer og fattigdomsbekjempelse, sa utviklingsministeren da utvalget ble satt ned i desember i fjor.

Og denne uken var «bestillingsverket» klart i form av rapporten «Investering i en felles fremtid. Et nytt rammeverk for utviklingspolitikken».

Rapporten har blitt utarbeidet av en ekstern såkalt «ekspertgruppe», ledet av forskningssjef ved NUPI, Ole Jacob Sending.

Et ekspertutvalg mener at bistanden over tid må trappes opp fra dagens 1 til 2 prosent av Bruttonasjonalinntekten (BNI). Bistanden skal ikke lenger skal ses som en «gave», men som en «investeringer i en felles framtid».

– Det mobiliseres langt fra nok ressurser for å håndtere disse problemene, og mange av tiltakene er langt fra effektive nok. Norge har dessuten en unik mulighet til å gjøre noe med dette sammenliknet med de fleste andre land. Vi har en stor rikdom, som dessuten er tett koplet til driverne av de globale klimautfordringene, sier Ole Jacob Sending, forskningsjef på NUPI og leder av ekspertgruppen.

Utvalget foreslår at offentlig bistand gradvis trappes opp til 1,4 prosent av BNI. I tillegg mener utvalget at det bør mobiliseres privat kapital i tillegg som tilsvarer 0,7 prosent av BNI. Det innebærer at den samlede innsatsen blir på hele 2 prosent av BNI, mens målet i dag er på 1 prosent.

Norge ligger allerede nå på topp i verden når det gjelder bistand per innbygger.

– Vi har nå et godt og kunnskapsbasert innspill for å delta i den internasjonale debatten om nødvendige reformer og endringer som pågår i mange land og i multilaterale organisasjoner. Ekspertgruppen svarer på de store globale spørsmålene mange diskuterer – ikke minst i internasjonale fora. Vi, i samarbeid med mange andre, er allerede i gang med å se på fond og mer effektiv finansiering av det multilaterale systemet. Denne rapporten vil hjelpe oss videre, sa utviklingsministeren da hun mottok rapporten.

Ekspertgruppen bestod av forskningssjef Ole Jacob Sending, NUPI (leder), professor Arild Angelsen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, professor Dan Banik, Universitetet i Oslo, direktør Anne-Marie Helland, PwC Norge, administrerende direktør Karoline Myklebust Linde, Laerdal Global Health, pensjonist Jon Lomøy, administrerende direktør Trond Mellingsæter, Reitan Eiendom, førsteamanuensis Hilde Beate Selbervik, Universitetet i Bergen, leder for internasjonal avdeling Liv Tørres, LO.

mest lest