Wagner-avhopper vil tilbake til Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. mai 2023 | 08:07

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev ønsker å reise tilbake til Russland.

Medvedev sier at han følte seg som «en slags gutt i et stort spill» som han ikke lenger ønsket å være en del av, skriver Reuters.

Han vil reise tilbake, selv om det kan bli farlig for ham i Russland.

– Nylig har jeg bestemt meg for at jeg er klar til å reise tilbake til den russiske føderasjonen. Jeg har kontaktet den russiske ambassaden i Oslo for å få hjelp, sier Medvedev i en av fem korte videoer. Han la til at dette var en beslutning han hadde tatt på egen hånd.

Hans norske advokat, Brynjulf Risnes, skriver i en sms til Dagbladet torsdag morgen at det høres ut som en misforståelse.

Reuters melder at de ikke har klart å få tak i Medvedev på telefon.

Medvedev rømte fra Russland via grensen mot Norge i januar. Han sa at han krysset gjennom piggtrådgjerder og unngikk en grensepatrulje med hunder, og hørte russiske vakter avfyre skudd mens han løp gjennom en skog og over en frossen elv.

Hans historie skapte overskrifter over hele verden som et sjeldent eksempel på noen som hoppet av til et vestlig land mens han hevdet å ha kjempet for leiesoldatgruppen Wagner i Ukraina.

Den gang sa Medvedev at han søkte asyl i Norge fordi han fryktet for sitt liv etter å ha vært vitne til drap og mishandling av russiske fanger rekruttert av leiesoldatgruppen for å kjempe i Ukraina.

Men nå vil Medvedev altså tilbake til Russland.

Han ble i april dømt for å ha vært involvert i et barslagsmål i Oslo og for å ha båret luftpistol.

mest lest