Georgias president legger ned veto

Avatar photo
Publisert 18. mai 2024 | 16:53

Georgias president Salome Zourabisjvili legger ned veto mot den kontroversielle «agentloven».

– I dag har jeg lagt ned veto mot en «russisk lov». Denne loven er russisk i sitt innhold og i ånden. Den er i strid med grunnloven vår og alle europeiske standarder. Og den er et hinder på vår vei mot Europa, sier Zourabisjvili i en kunngjøring lørdag.

Det var ventet at den uavhengige og EU-vennlige presidenten ville bruke vetoretten sin. Vetoet kan imidlertid settes til side ved en ny avstemning i nasjonalforsamlingen, der den prorussiske regjeringen har kontroll.

Det brøt ut slåsskamper mellom politikere i Georgias nasjonalforsamling da de tirsdag denne uken behandlet lovforslaget.

Loven innebærer at organisasjoner og virksomheter som får over 20 prosent av finansieringen sin fra utlandet, må registrere seg som «utenlandske agenter». Dette vil blant annet ramme uavhengige medier og organisasjoner som driftes ved hjelp av midler fra vestlige institusjoner og stiftelser.

Loven har engasjert voldsomt den siste tiden. Hundrevis av mennesker samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen for å demonstrere mot forslaget tirsdag.

Ved flere anledninger har det oppstått voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstranter.

mest lest