Putin-alliert sier atomvåpen «må» brukes til å ramme Nato-land

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. juni 2023 | 06:10

Russisk TV-vert oppfordret til bruk av atomvåpen mot NATOs medlemsland.

Militære hjelpen fra Vesten og andre land har lenge utløst fordømmelse fra Moskva, som sidestiller denne støtten med deltakelse i krigen og har ofte advart om konsekvenser for Vesten når den sender Ukraina kraftigere våpen.

Den siste trusselen mot Vesten kom fra Vladimir Solovjov, programleder for «Evening with Vladimir Solovyov» på russiske TV.

Solovjov og andre russiske statlige TV-verter har i stor grad støttet Kremls linje i krigen. I tillegg har disse vertene kommet med mange trusler mot NATO og Vesten, og bruker ofte hardere retorikk enn russiske tjenestemenn.

Solovjov sa at han mener bruken av taktiske atomvåpen i Ukraina-konflikten er «uunngåelig», og forklarte hvor han mener det russiske militæret bør bruke disse våpnene – noe som sannsynligvis vil føre til en betydelig eskalering av krigen.

– Tilnærmingen er veldig enkel. Jeg tror taktiske atomvåpen vil bli brukt, og det er uunngåelig. Jeg mener at taktiske atomvåpen må brukes på grenseovergangene over Dnepr [Dnipro], på inngangspunkter for jernbanetransport fra vestlige land som leverer våpen, sa han.

Solovjov fortsatte med å si at Russland bør bruke atomvåpen mot steder der vestlig utstyr blir lagret for bruk av ukrainske soldater i land som Polen, Tyskland og Slovakia, samt steder der ukrainere blir trent – selv om disse områdene er i NATO-land.

Video av hans uttalelser ble oversatt og lagt ut på Twitter lørdag av Anton Gerashchenko, en rådgiver for innenriksministeren i Ukraina.

Til tross for Solovjovs bønn har russiske myndigheter ikke kunngjort planer om å bruke atomvåpen verken i Ukraina eller mot Nato.

Solovyov har flere ganger kommet med kontroversielle uttalelser.

I en debatt på slutten av mai, ber han det russiske folk våkne opp og innse at landet er i krig med Nato.

– Jo raskere russerne innser at det er krig, og anerkjenner at landet deres slåss mot Nato, jo raskere vil Kreml vinne. Så lenge folk føler at det er et eller annet sted langt borte, og ikke så viktig, vil det være problemer, sier TV-profilen, ifølge BBC-journalist Francis Scarr.

mest lest