Årelatingen av det norske samfunn

Avatar photo
Petter Thoresen
Ikke-praktiserende utmarksforvalter
Publisert 18. september 2022 | 10:58

Dette er et eksternt innlegg og står for skribentens meninger.

Så skjedde det igjen. Røkke, industribyggeren, AP mannen, har flyktet.

Hadja Tajik, som selv liker å snuskespare noen 10 tusener i skatt via en fiktiv leiekontrakt, er overrasket over at Røkke, fullt lovlig, flytter til Sveits for å spare en årlig skatteregning på over 600 millioner bare fordi han er norsk.

Røkke hadde måttet ta ut 612 millioner i utbytte for å betale 362 millioner i formueskatt. Da måtte han betale utbytteskatt på 252 millioner i tillegg.

Slike beløp er seriøse penger selv for styrtrike. Røkke ville ikke betale nesten 2 millioner om dagen for å bo i Norge. Rødt hevder på sin side at de ikke aksepterer ulikhet. Partiet kunne lagt til fred på jorden.

Likhet, velstand, sikkerhet og god helse er universelle verdier vi alle ønsker. Og vi alle ønsker alle skal ha. Å omsette disse ønskene fullt ut til realiteter er en annen sak. Svaret til Rødt er å skattlegge de rike (enda) hardere. Jeg synes Rødt (+ SV og enkelte i AP) bør ta seg en realitetsorientering.

For at vi alle skal leve i et godt samfunn må vi ha privat kapital og visjonære gründere som finner de gode løsningene, lager bedrifter med tusenvis av ansatte. Bedrifter som tjener mange penger, betaler godt, er trygge arbeidsgivere. Disse bedriftene må eies av «noen». Og «noen» er disse gründerne. Røkke. Kommunistene kan si hva de vil, men for en gjennomsnittlig gründer er det å skape verdier ikke forenlig med at staten skal ha en vesentlig del av det du har skapt uansett om du går med over- eller underskudd, bare fordi du er norsk.

Formuesskatten ser kanskje, med sine små prosenter, uskyldig ut på papiret men er i realiteten en sakte konfiskering av formue. Et annet ord for dette er kommunisme. Det har vært prøvd før.

Les også: Dagbladet: Giske og Spetalen sprer usannheter om det norske kraftmarkedet

Systemet der staten skal eie «alt» har uten unntak gitt fattigdom, korrupsjon og elendighet. Siste ut er som de fleste har fått med seg oljelandet Venezuela. SV skrøt på 2000 tallet landets styresett opp i skyene.

Martinussen og de andre i partiet Rødt lever i kommunistdrømmen, hevder at lave skatter er det som gjør folk rike. Her er jeg helt på jordet, for jeg trodde folk ble rike fordi man hadde bygget suksessfulle selskaper med store inntekter og overskudd.

Min påstand er at de rike blir skattet hardt selv uten formueskatt. Skatteinntekten totalt sett til staten på store private uttak er med dagens regler ca 50%. Dette uansett om man tar pengene som utbytte eller personinntekt.

Tar en rik person ut for eksempel 100 mill fra sitt selskap, skattes dette med 50 mill. Og lever denne personen av de resterende 50 mill i årevis, kanskje resten av livet, med 0 ny inntekt og 0 ny skatt er naturligvis ikke denne personen 0-skatteyter. Hele inntekten er skattet fullt ut.

Rødt har fått drahjelp av filantrop og kaviarsosialismens yppersteprest Trond Mohn som mener dagens skattenivå uten en formueskatt er usolidarisk. Han om det.

Men Rødt og SV ønsker imidlertid enda mer og jobber hardt for videre skatteskjerpelser. Skatt på urealisert gevinst. Arveskatt på 70% (direkte konfiskering av formue). Økt utbytteskatt. Økt selskapsskatt. Økt personskatt. Økt formueskatt. Alt er på bordet.

Vi har siste året tydelig fått demonstrert stortingspolitikere som enten gir blaffen i egne skatteregler eller ikke forstår reglene de selv har laget. Forstår de rekkevidden av dagens skattepolitikk og forslagene om videre skjerpelser?

Kanskje koker det hele ned til at kommunister ser på bedriftseiere og kapitalister som ugress. Men resultatet av en slik skattepolitikk blir som å helle Roundup over skogbunnens fauna av gründere. For hvem ønsker å forsake venner og familie år etter år i forsøket på å bygge en lønnsom bedrift, i et land der staten skal ha alt?

Kommentar: Derfor bør Hadia Tajik holde kjeft

mest lest