Dagbladet: Giske og Spetalen sprer usannheter om det norske kraftmarkedet

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 14. september 2022 | 10:58

Dagbladet skriver på lederplass at de mener Ap-politiker Trond Giske og investor Øystein Stray Spetalen bor i bakvendtland når de hevder at det ikke er noen vits å bygge ut mer fornybar kraftproduksjon for å få ned de høye strømprisene.

Trond Giske uttalte nemlig i sommer til avisa Klassekampen at strømprisene ikke kommer til å gå ned dersom vi bygger ut fornybar energi.

Spetalen gjentok det samme budskapet da han møtte olje- og energiminister Terje Aasland på til debatt hos NRK forrige uke:

– Å fylle på med mer kapasitet når du har kablene åpne, det er som å fylle på med mer vann i badekaret når du har proppen ute, sa Spetalen blant annet.

Dagbladet går enda lenger og sier at Spetalen antydet tvil om hvorvidt klimaforandringene er menneskeskapte under den samme debatten.

«Det beviser jo bare hvor langt ute på viddene han kan være», skriver de.

Les også: Nå blir strømmen dyr også i nord

Dagbladet mener begge to er med på å spre usannheter om det norske kraftmarkedet, for «begge tar helt feil», fortsetter de, og viser til en rapport fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) som de mener motbeviser Giske og Spetalen.

«Vi finner en klar sammenheng mellom kraftbalanse og kraftpris», slår NVE fast og peker på at dersom kraftoverskuddet i Norge øker, vil prisene gå ned.

Dagbladet mener at kutt i unødvendig forbruk og etterspørsel og utbygging av mer fornybar kraftproduksjon, vil øke tilgangen på grønn og billig energi.

«Både Giske og Spetalen er energipolitiske kvakksalvere», avslutter Dagbladet som også mener at man må klare å elektrifisere stadig større deler av Norge for å nå klimamålene, samt få billigere strøm.

iNyheter publiserte denne saken om Enovas elektrifisering som de siste to årene har et strømforbruk tilsvarende 40.000 eneboliger.

Støre om statsbudsjettet: – Norge skal fortsette å eksportere strøm til Europa, selv om det vil gå utover nordmenns økonomi

 

mest lest